Aarhus Jazz Orchestra sætter jazzmusik og tegnefilm på skoleskemaet

Aarhus Jazz Orchestra har modtaget én million kroner fra A.P. Møller Fonden til at videreudvikle det succesfulde børnejazz projekt Bi Bob the Bee. Nu opstår bien Bobs musikalske jazz-univers som undervisningsmateriale til landets folkeskoler.

Da Danmark lukkede ned i foråret 2020, producerede Aarhus Jazz Orchestra og Carl Quist-Møller det digitale børnejazzunivers jazzbio.dk, hvor flere end 200.000 brugere siden har besøgt Bi Bob the Bee. Tegnet af Carl Quist-Møller.

Takket være en flot donation på én million kroner fra A.P. Møller Fonden kan Aarhus Jazz Orchestra og tegneren Carl Quist-Møller lave syv nye afsnit af den succesfulde tegnfilmsserie Bi Bob the Bee om en bi, der drager ud på jazzede eventyr og samtidig lærer børnene at tegne.

Tegneren Carl Quist-Møller, designeren og animatoren bag tegnefilmshittet Jungledyret Hugo, medvirker i projektet som konsulent, tegner, manuskriptforfatter, fortæller med mere. Foto: Lea Meilandt.

Børnejazzuniverset blev lanceret under coronanedlukningen i 2020 og har siden haft mere end 200.000 visninger online. Nu flyver den populære musik-bi over på skoleskemaet for at lære de yngste skolebørn om musikkens finurlige verden.

Dansk, musik og billedkunst

De nye afsnit skal bruges i undervisningen i grundskolen i fagene dansk, musik og billedkunst. Sideløbende bliver der udarbejdet en lærervejledning med konkrete idéer til, hvordan lærerne kan bruge Bi Bob the Bee i undervisningen. Der laves et sanghæfte med tekster og noder til brug i undervisningen og hjemme, og en musikudgivelse med alle sangene. Undervisningsmaterialet og udgivelsen bliver frit tilgængeligt for landets folkeskoler, og det er ambitionen at materialet vil blive brugt i mange forskellige sammenhænge mange år frem.

Samtidig bliver serien, der har fået titlen “Bi Bob the Bee - Prinsesse Bibi og Jazzmusikken”, frit tilgængelig for alle på jazzbio.dk som et underholdende og musikalsk tilbud målrettet børn i alderen 5-10 år.

Orkesterchef hos Aarhus Jazz Orchestra, Anders Ørbæk, er begejstret over at kunne søsætte det nye projekt.

”Vi elsker at arbejde med børn som målgruppe. Det her projekt giver os mulighed for at udvikle undervisningsmateriale til skolerne på et meget højt og ambitiøst niveau,” fortæller Anders Ørbæk.

Hos Aarhus Kommune er man også glade for den flotte bevilling fra A.P. Møller Fonden, både fordi projektet i høj grad kommer de aarhusianske skolebørn til gode, men også fordi projektet udspringer af et mangeårigt samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra og Magistratsafdelingen for Børn & Unge. Rådmand Thomas Medom udtaler:

”Børn og Unge har haft et godt samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra i mange år. De tilbyder eleverne et inspirerende møde med musikken, og en unik mulighed for at træde ind i det fantastiske lærings- og oplevelsesrum som kunsten og kulturen tilbyder. Derfor er jeg glad for, at Aarhus Jazz Orchestra nu får mulighed for at bygge videre på deres koncept, så endnu flere elever kan få glæde af det. Det bliver spændende at følge,” fortæller rådmand Thomas Medom.

Ud over donationen fra A.P. Møller Fonden, finansieres projektet også af Aarhus Jazz Orchestras egen driftsbevilling fra Statens Kunstfond og Aarhus Kommune. 

Projektet Bi Bob the Bee – Prinsesse Bibi og Jazzmusikken ledes af kulturinstitutionen Aarhus Jazz Orchestra i samarbejde med produktionsselskabet Made By Us. Aarhus Jazz Orchestra, pressefoto.

Skal stimulere børns kreativitet

Prinsesse Bibi er en af hovedpersonerne i den nye serie Bi Bob the Bee – Prinsesse Bibi og Jazzmusikken, som forventes at ligge klar til skoleåret 2025. Tegnet af Carl Quist-Møller.

Målet med projektet er, med jazzmusik og tegnefilm som indgangsvinkel, at stimulere børns kreativitet, nysgerrighed og musikalske udfoldelse, samt øge børns generelle kendskab til stilarter, instrumenter og musikhistorie - med særligt fokus på jazz og beslægtede genrer.

Ifølge Anders Ørbæk er der er et stort potentiale i den form for formidling, fordi koblingen med animation åbner for en større forståelse af musikken.

”Børn er mere end nogensinde før visuelt kompetente og orienterede, og animations- og tegnefilm er derfor en fantastisk måde at åbne for andre udtryksformer, herunder musik” fortæller Anders Ørbæk og uddyber:

”På den måde bliver fortællingen og det visuelle udtryk børnenes indgang til jazzmusikken. Og jazzmusikken er et godt udgangspunkt for at styrke børnenes kreative udfoldelse og åbenhed overfor forskellige musikalske udtryk.”

Klar til skoleskemaet i 2025

Projektet ledes af kulturinstitutionen Aarhus Jazz Orchestra i samarbejde med produktionsselskabet Made By Us, der står bag produktioner som John Dillermand og Motor Mille. Carl Quist- Møller, manden bag tegnefilmshittet Jungledyret Hugo, medvirker i projektet som konsulent, tegner, manuskriptforfatter, fortæller m.m. Partnere i projektet er desuden Musikorganisationen Levende Musik i Skolen, Aarhus Kommune og Dansk Sang.

Folkene bag projektet trækker i arbejdstøjet allerede i løbet af efteråret, og hvis alt går efter planen, ligger det nye undervisningsmateriale “Bi Bob the Bee - Prinsesse Bibi og Jazzmusikken” klar til brug i undervisningen for indskolingen i første halvdel af 2025.  

Projektet løber over tre år, og Carl Quist Møller og Aarhus Jazz Orchestra vil i løbet af den periode give koncerter på 10 udvalgte skoler i Danmark.