2019

songstothegreenland_kvadrat.jpg

Songs to the Green Land: Jakob Bucanan & Helge Norbakken

Songs To The Green Land er et nyt værk for kor og jazzorkester komponeret af Helge Norbakken (NO) og Jakob Buchanan (DK). Værket er en musikalsk skildring af længsel, afsavn og drømme hos det grønlandske folk, inspireret af en række personlige samtaler med grønlændere i Danmark og på Grønland - samtaler om bl.a. barndom, natur, familie og venner.

Sammen med de to grønlandske kor Aningaaq og Avaat samt solisterne Simon Toldam (Keybords) og Jonas Westergaard (bas) fremførte Aarhus Jazz Orchestra det nykomponerede værk i hhv. København og Aarhus med Carsten Seyer-Hansen som dirigent. De to komponister deltog selv i opførelsen på flygelhorn og slagtøj. Til projektet havde Basil Hogios lavet en række stemningsfulde visuals der indkapslede det grønlandske folks sjæl og landskabet og gjorde koncerten til en totaloplevelse for alle sanser. Før koncerten var der arrangeret preconcert talk med Helge Norbakken og arkivar Lene Halskov.

Se den oprindelige trailer for projektet HER.

 

2018

Julekoncert med Skt. Clemens Drengekor og Aarhus Jazz Orchestra

Traditionen tro spillede Aarhus Jazz Orchestra julekoncert i Aarhus Domkirke, denne gang med et afbræk fra juleklassikerne i form af et nykomponeret værk af orkestrets egen saxofonist, Cesar Joaniquet, bærende titlen Sonum Cathadralis.

Julestemningen var i fokus da Aarhus Jazz Orchestra sammen med Skt. Clemens Drengekor, Clemens Knejterne sang julen ind sammen med den prisvindende sangerinde Indra Rios-Moor. Det nyskrevne værk er inspireret af Cesar Joaniquets catalanske hjemlands julesange og er skrevet til selve domkirkens rum. Under koncerten begav musikere sig derfor på opdagelsesrejse under katedralens hvælving for at udforske kirkerummets melodiske dybder. Resten af koncerten bød på de velkendte melodier der hører højtiden til, smukt båret frem af solist såvel som drengekor. Hele herligheden blev dirigeret af korleder Carsten Seyer-Hansen.

Komponisten Cesar Joaniquet fra Aarhus Jazz Orchestra glider melodisk henover gulvet i Aarhus Domkirke. I baggrunden står Clemens Drengekor i venteposition til Julekoncerten.
 
 
Pede B & Aarhus Jazz Orchestra - Lilla Røg på Bremen og i Aarhus på Atlas.

Pede B & Aarhus Jazz Orchestra: Lilla Røg

En af nationens bedste rappere slog pjalterne sammen med Aarhus Jazz Orchestra i et kunstnerisk møde under titlen LILLA RØG. Til en udsolgt koncert i Teater Bremen i København fortolkede bigbandet kendte numre fra Pede B’s enorme bagkatalog, mens ordsmeden gjorde hvad han gør bedst: kaste med svedige rim over de elegante rytmer.

Under ledelse af dirigent Nikolai Bøgelund fortolkede og remixede 18 professionelle jazzmusikere et af de største bagkataloger indenfor dansk rapmusik. Et mageløst møde for én ting er anmelderne enige om, når det kommer til Pede B; han spiller nogle af landets bedste koncerter. Om det er releasekoncert i flere akter i Pumpehuset, en fyldt Arena på Roskilde Festival eller P3 Teltet på Smukfest, er energien, publikumskontakten og ambitionsniveauet altid i top. Udover de gamle numre blev der også tid til freestyle hvor bandet i klassisk New Orleans stil tog instrumenterne over skuldrende for at marchere igennem den pumpende sal.

I forbindelse med arrangementet var Kulturmagasinet Gejst på besøg. Se udsendelsen HER.

 

Ridehuset Swinger 2018:
Scandinavian Big Band Nights

Efter nogle år med eksotiske inspirationer tog Aarhus Jazz Orchestra hjem til Skandinavien med dette projekt, hvor publikum fik lejlighed til at høre nogle af de største musikalske klassikere fra Sverige og Danmark gennem tiden. Dirigent: Jesper Riis. Solister: Mimi Terris (SE), Mads Mathias (DK) og Live Foyn Friis (NO).
Foruden de kendte skandinaviske klassikere udsat for skønne bigbandversioner, som Dansevise, En kort en lang og Jens Vejmand, blev der også mulighed for at høre nogle numre fra de tre solisters egne repertoirer i nye big band-arrangementer. De fire koncertdage under Aarhus Jazz Festival i Ridehuset blev på flotteste vis omringet af både jazz-jams, uropførelse af Jan Lynggaard Sørensens “Surroundings” for tre internationale ungdomsbigbands, madmarked og fornemme besøg fra landets andre dygtige bigbands.
Se video fra Ridehuset Swinger 2018 - Scandinavian Big Band Nights her.

Foto: Kim Song Sternkopf / @Heartmatter Artworks

Foto: Kim Song Sternkopf / @Heartmatter Artworks

 
Foto: Martin Dam Kristensen

Foto: Martin Dam Kristensen

Danse Macabre

Danse Macabre forener musik, film, billeder, lys og animationer i en levende fortolkning af Døden, som den blev portrætteret i kunsten i perioden omkring La Belle Epoque. Af Signe Bisgaard og Laura Ratschau med Aarhus Jazz Orchestra.
Sammen med elektronisk musiker Bjørn Svin og cellist Ida Nørholm, den prisbelønnede forfatter og historiker Søren Hein Rasmussen og en alt- omfavnende digital scenografi, sætter koncert-forestillingen Danse Macabre nye standarder for tværkunstnerisk vidensformidling. Nykomponeret musik og bjergtagende visuals viser den legende og nærmest humoristiske skildring af døden i kunsthistorien og drager publikum med ud på en finurlig og dragende dans med døden. Se video fra koncerten her.

Danse Macabre har i sin cirka én times varighed stjålet hele min opmærksomhed. ... Hvis dette var en dødedans, så lad den – dansen og døden – vare for evigt. VINK Aarhus, anmeldelse af Danse Macabre

 
Foto: Hreinn Gudlaugsson

Foto: Hreinn Gudlaugsson

Sketches of Barcelona

❤️❤️❤️❤️ i Politiken (kun for abonnenter)
Dybt inde i Barcelonas snoede gader og stemningsfulde kvarterer spirer musikken i de mest mangfoldige udtryk. I ’Sketches of Barcelona’ mødtes to af Barcelonas formidable jazzsønner, Cesar Joaniquet og Jorge Rossy, akkompagneret af Aarhus Jazz Orchestra - et musikalsk møde mellem to generationer af musikere fra det ekspressive catalanske jazzmiljø.

Den spanske multiinstrumentalist Jorge Rossy er herhjemme nok mest kendt for sit mangeårige virke som trommeslager i Brad Mehldau Trio. I ’Sketches of Barcelona’ var trommerne skiftet ud med vibrafon, da han sluttede sig til saxofonist i Aarhus Jazz Orchestra, Cesar Joaniquet. Med sit temperamentsfulde og ekvilibristiske spil er Cesar Joaniquet en utrolig spændende ung musiker med enormt kunstnerisk potentiale – en kunstner, vi kommer til at høre meget mere til i årene, der kommer.
Se video fra Sketches of Barcelona her.

 

2017

On Rosenhill_pressefoto_lille.jpg

On Rosenhill

Den prisvindende komponist Jakob Buchanan voksede i sine tidlige barndomsår op i en lejlighed i den gamle blok 23, opgang C i Rosenhøj, Aarhus. I dette værk vender han hjem og inviterer stemmer fra området til at blive en del af et nyt værk, der skaber en fortælling om rødder og barndomsverdener, om hverdagsliv og drømme i de store boligblokke.
Vidt forskellige verdener mødes i On Rosenhill, der koblede bigbandmusik, videokunst og stemmer fra Rosenhøj i et værk, der tilsammen skaber et enestående indblik i det store boligblokunivers. On Rosenhill opførtes sammen med Aarhus Jazz Orchestra i september 2017, men ed uddrag af værket kunne opleves allerede i januar 2017 ved den officielle åbning af Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad. Se video fra åbningsparaden her.
Musikken fra On Rosenhill kan opleves igen i 2018, hvor værket udgives.


08_VISUAL.jpg

Solar Walk

Formidling af store videnskabelige idéer og problemstillinger kan foregå på mange måder! I dette projekt samarbejdede fem aarhusianske ensembler om at præsentere ny musik, som ved at vække fordybelse og eftertænksomhed vil belyse nogle af videnskabens helt store spørgsmål.
Solar Walk er en bigbandsymfoni og visuel forestilling om solsystemet og rummets erobring. Medrivende animationer, live jazzmusik og poesi udfolder fortællingen om vores solsystem og menneskets rolle i det. En kunstnerisk og fantasifuld rejse ind i naturvidenskaben og universet. Solar Walk er et nyt værk skabt af Niels Marthinsen og Susi Hyldgaard, med Hyldgaard på vokal, samt en helt ny animationsfilm af den prisvindende animationsfilmskaber Réka Bucsi. Se traileren for Solar Walk her.
Origins præsenteredes i samarbejde med Viborg Kommune og Animationsskolen i Viborg og er sponsoreret af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Fonden Aarhus 2017.
 


Fptp: Ole Udengaard

Fptp: Ole Udengaard

Bollywood Beats & Big Band

Hørt hver for sig lyder den indiske raga og den vestlige bigband-jazz bogstaveligt talt som øst og vest. Men ført sammen i en og samme komposition smelter genrerne sammen og skaber noget helt nyt, der på samme tid klinger både eksotisk og velkendt.
Med dette spændende og helt enestående projekt udfordrer Aarhus Jazz Orchestra og Randers Kammerorkester feat. Lars Møller den klassiske opfattelse af jazzens muligheder og spændevidder. Ved at kombinere det traditionelle, vestlige bigband-format med den dybt forankrede indiske musiktradition skabes der et helt nyt rum for musikalsk udfoldelse på tværs af kultur og musikalsk grundforståelse. Helt konkret kan man opleve Aarhus Jazz Orchestra slå sig sammen med Randers Kammerorkester, komponist Lars Møller og to af Indiens dygtigste artister, violinist Kala Ramnath og tablaspiller Abhijit Banerjee med løbende koncerter, der kulminerede i 2017.
Læs mere om projektet og hør musikken på www.glowofbenares.dk


South African Big Band Nights

Endnu et år åbnede Aarhus Jazz Orchestra Ridehusets døre for nogle fantastiske dage under Aarhus Jazz Festival. Temaet var South African Big Band Nights, og dagene bød på storslået bigbandmusik og sydafrikanske musiktraditioner.
Ridehuset Swinger bød på sydafrikanske toner og skøn mad og drikke ved Kødbyens Mad og Marked og De Jyske Bryghuse på officerspladsen. Arrangementet indebar blandt andet sydafrikansk danseworkshop og den prisbelønnede saxofonist og komponist Julian Argüelles. Med på scenen havde han en af de fineste sydafrikanske vokalgrupper, IComplete. De repræsenterer den traditionelle Isicathamiya sangstil, som stammer fra de sydafrikanske zuluer, og hvis intense lyd og flerstemmighed griber fat om roden i den sydafrikanske kultur. Desuden fik vi besøg af den fantastiske sydafrikanske danserinde Lulu Mlangeni, der optrådte på scenen sammen med orkestret. Både IComplete og Lulu Mlangeni gæstede Aarhus direkte fra Johannesburg.
Se video fra South African Big Band Nights her.

iComplete02.jpg

Foto: Kim Song Sternkopf / @Heartmatter Artworks

Foto: Kim Song Sternkopf / @Heartmatter Artworks

Vinterjazz 2017

Islandske, norske og nordamerikanske jazzvirtuoser forvandlede Aarhus Jazz Orchestra til et dragende postrock-orkester, da bassist Skúli Sverrisson, komponist Helge Sunde og trommeslager Jim Black satte Aarhus Jazz Orchestra stævne til Vinterjazz 2017.
Kombinationen af de tre exceptionelle musikere og komponister sammen med det århusianske bigband skabte et, for det klassiske bigbandformat, helt nyt og dragende udtryk. Et udtryk, der pegede frem i tiden og gav lige så stor reminiscens om post-rock som jazz. Både Skúli Sverrisson, Jim Black og Helge Sunde har arbejdet med denne moderne lyd i sin musik: nordisk melankoli, der bjergtager lytteren. Koncerterne bestod af nye kompositioner og arrangementer af og med de tre gæster og udgjorde derfor et helt unikt projekt, der udfordrede den klassiske bigband-sound og gav musikken helt nye dimensioner.

 

2016

Foto: Hreinn Gudlaugsson

Foto: Hreinn Gudlaugsson

Vinterjazz 2016

Kombiner en af de absolut største jazzguitarister med en af de mest anerkendte bigband-dirigenter og et af Europas førende big bands – tilsammen får du en knivskarp og nænsomt blandet cocktail af luksusjazz i international klasse.
Denne cocktail kunne opleves til Vinterjazz 2016 med Aarhus Jazz Orchestra feat. Kurt Rosenwinkel (US) & Geir Lysne (NO). Et helt enestående samarbejde, hvor det århusianske bigband fik besøg en af de absolut største jazzguitarister, Kurt Rosenwinkel, og den anerkendte bigband-dirigent Geir Lysne. Det er en helt unik sammensmeltning af nogle af de skarpeste artister i den internationale jazzverden, som indtog scenen og ledte publikum ind i et forførende musikalsk univers.
Orkestret var på en kort tour med koncerten i Danmark, Norge og Sverige.


Foto: Per Bergmann

Foto: Per Bergmann

Flamenco Big Band Nights

Under Aarhus Jazz Festival 2016 præsenterede Aarhus Jazz Orchestra under ledelse af saxofonisten og dirigenten Perico Sambeat et forrygende hold af Spaniens bedste flamencomusikere. 
Flamencotraditionen repræsenterer et af de bedste eksempler på det musikalsk frugtbare møde mellem europæisk og arabisk/islamisk kultur. Perico Sambeat skabte et enestående kunstnerisk bigband-projekt, hvor jazzen og bigbandet skabte en dramatisk udvidet musikalsk ramme for flamencomusikernes og -danserens ekspressive og følelsesmættede udtryk.
I 2016 arbejde Aarhus Jazz Orchestra og Kødbyens Mad & Marked for første gang sammen, og indbød til kulinariske fristelser på Officerspladsen under Ridehuset Swinger på Aarhus Jazz Festival.
Ridehuset Swinger slog i 2016 publikumsrekord på over 16.000 publikummer.
Se video fra Flamenco Big Band Nights her.
 

 

2015

foto 5 (2).JPG

Brazilian Big Band Nights

Ridehuset Swinger 2015 emmede af latinske rytmer og eksotiske bigband-fortolkninger, da den brasilianske trommeslager Marcio Bahia sammen med perkussionisten, komponisten og ikke mindst sangeren Joca Perpignan sluttede sig til Aarhus Jazz Orchestras faste aftenkoncerter.
Koncerterne bød på en perlerække af klassiske brasilianske hits arrangeret for moderne bigband - samt musik skrevet af de de brasilianske gæster og Aarhus Jazz Orchestras egne folk. Musikken varierede i en bred en bred palette af musik, fra tilbagelænet bossa nova-coolness til rytmisk inciterende og dansende livsglæde. 
Ridehuset Swinger 2015 - Brazilian Big Band Nights bød desuden på et hav af dagskoncerter med gratis entré.


Buchanan Requiem

Den danske komponist og trompetist, Jakob Buchanan, skrev en hyldest til vores døde – og til livet. Et moderne rekviem for kor og orkester, som både involverer Aarhus Domkirkes Kantori, Aarhus Jazz Orchestra samt solisterne:
Et rekviem er en sjælemesse for de døde i den romersk-katolske tradition, og det har været Jakob Buchanans intention at skabe et rekviem, som udover at mindes de bortgåede også kan få os, de levende, til at reflektere over livet og døden.
Buchanan Requiem er skrevet specifikt til de involverede sangere og musikere, som Jakob Buchanan alle har et indgående kendskab til. Han er fast trompetist i Aarhus Jazz Orchestra, har tidligere indspillet med Aarhus Domkirkes Kantori, har gennem flere år indspillet og turneret med Jakob Bro og producerede Indras debut-cd i 2010.
Læs mere på www.buchananrequiem.com og www.buchanan.dk.
Se video her fra 2012, hvor værket første gang blev opført.

Af Per Bergman3.jpg

Cover Blankt.jpg

ReWrite of Spring

Da værket ReWrite of Spring blev udgivet i 2015 væltede roserne ind fra både nationale og internationale kritikere, og blev nomineret til to prestigefyldte priser ved Danish Music Awards 2016. 
"Rewrite er en milepæl i dansk jazz". Sådan lød Weekendavisens dom i 2015 over Lars Møllers ”ReWrite of Spring”, der er en hyldest til Igor Stravinskys ”The Rite of Spring”/”Le Sacre du printemps”.  Det var den første større komposition af Lars Møller til Aarhus Jazz Orchestra, som han var kunstnerisk leder for fra 2012 til 2015.
”ReWrite of Spring” er komponeret over Stravinskys melodier og musikalske figurer. Men selvom værket har dybe rødder i både europæisk og amerikansk orkestertradition, er "ReWrite of Spring" et selvstændigt, kunstnerisk statement med en nytænkende og personlig big band klang. Eller som solisten David Liebman siger: "This has to be some of the most exciting big band music ever—it had me jumping up and down!
Læs mere og køb CD'en på www.rewriteofspring.com