Bigbandets historie

 

Historien bag Aarhus Jazz Orchestra har dybe rødder i det musikalske samfund i Aarhus. Orkestret blev grundlagt i 1977 af den legendarisk danske jazzmusiker Jens Klüver og en gruppe studerende fra Musikkonservatoriet og Aarhus Universitet. I første omgang var det bare et studenterprojekt, og navnet i første omgang også meget tidstypisk, nemlig Bred Ymer. Det var ment som en pendant til det københavnske jazzorkester Creme Fraiche. Tingene tog dog hurtigt fart, og kort tid efter grundlæggelsen skiftede ensemblet navn til Klüvers Big Band. Jazzorkestret skiftede atter navn i 2012, da Klüver fratrådte og overlod styringen til Lars Møller. I dag består bigbandet af nogle af de bedste danske jazzmusikere - flere af dem er internationalt anerkendte soloartister. 40 års eminent musik har i sandhed gjort Aarhus Jazz Orchestra til en platform for musikalske oplevelser i absolut verdensklasse.

Musikalske samarbejder

Aarhus Jazz Orchestra spiller mere end 100 koncerter hvert år. Bigbandet har arbejdet med nogle af de mest ekstraordinære jazzikoner i vores tid, inklusive den Grammyvindende Kurt Elling, guitarikoner John Scofield, samt en imponerende række navne såsom David Sanborn, Kurt Rosenwinkel, Peter Erskine, Geir Lysne, David Liebman og Cæcilie Norby. Bigbandet har kunnet præsenteret flere anmelderroste udgivelser gennem årene, blandt andet "Buchanan Requiem" af Jakob Buchanan, der i 2016 vandt en Danish Music Award Jazz-pris. Derudover spiller Aarhus Jazz Orchestra en stor rolle i formidlingen af jazzgenren til det lokale såvel som det nationale samfund.
Et samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra betyder et samarbejde med dedikerede og professionelle musikere, samt et højst dedikeret team. Med både komponister, dirigenter og musikere i verdensklasse, er ekstraordinære musikalske oplevelser garanteret.
Det administrative hold bag bigbandet, opretholder en passioneret og professionel ledelse af de faktorer, der omkranser musikken.

En signifikant kulturel institution 

Aarhus Jazz Orchestra er en selvejende institution, med flere interdisciplinære samarbejder og aftaler med afdelingen for Børn & Unge og Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune. Aarhus Jazz Orchestra vægter samarbejde på tværs af kulturelle sektorer højt, da disse gør det muligt for bigbandet at optræde for en bred skare af befolkningsgrupper. Dette er én af grundende til hvorfor Aarhus Jazz Orchestra er anerkendt som en vigtig moderne kulturel institution i det lokale fællesskab og samfund. Ensemblet er altså med til at sprede jazz ud til alle krinkelkroge i Aarhus og omegn, og videre til hele landet.

Udgivelser

Bigbandet har kunnet præsenteret flere anmelderroste udgivelser gennem årene, blandt andet "Buchanan Requiem" af Jakob Buchanan, der i 2016 vandt hele to priser ved Danish Music Award Jazz henholdsvis Årets Danske Jazzudgivelse og Årets Danske Jazzkomponist, samt de seneste to udgivelser “Rewrite of Spring” (2015), der var nomineret i de samme to kategorier, og "Glow of Benares” (2017), begge med kompositioner af den anerkendte saxofonist og dirigent Lars Møller.

Læs meget mere om Aarhus Jazz Orchestras udgivelser her.
 

Aarhus Jazz Orchestra spiller på Rådhuspladsen i 1981 under Århus Festuge, dengang under navnet Klüvers Big Band. Foto: Knud Nielsen.

Aarhus Jazz Orchestra spiller på Rådhuspladsen i 1981 under Århus Festuge, dengang under navnet Klüvers Big Band. Foto: Knud Nielsen.

Aarhus Jazz Orchestra feat. Kurt Elling - 2014. Foto: Per Bergmann

Aarhus Jazz Orchestra feat. Kurt Elling - 2014. Foto: Per Bergmann

Aarhus Jazz Orchestra spiller hvert år skolekoncerter på skoler i Aarhus Kommune. Foto: Jesper Seneca

Aarhus Jazz Orchestra spiller hvert år skolekoncerter på skoler i Aarhus Kommune. Foto: Jesper Seneca