Back to All Events

Ridehuset Swinger: Scandinavian Big Band Nights feat. Mimi Terris (S) & Mads Mathias (DK)


  • Ridehuset, Aarhus 1 Vester Allé Aarhus, 8000 Denmark (map)
SBBN_presse2_tekst.jpg

For 28. år i træk åbner Aarhus Jazz Orchestra op for en af de helt store arrangementer under Aarhus Jazz Festival, nemlig Ridehuset Swinger. De seneste tre år har Aarhus Jazz Orchestra rejst ud i verden til Ridehuset Swinger ved Aarhus Jazz Festival. Til Brasilien, Spanien og Sydafrika med jazzfusioner til stor begejstring for publikum.

I år vender bigbandet tilbage til rødderne med et musikalsk heldagsprogram, der dyrker den skandinaviske jazzarv og nerve. Som altid kan du opleve et hav af spændende jazzmusik i løbet af dagen fra både danske og internationale artister, og du kan nyde lækre delikatesser på det store madmarked på Officerspladsen ved siden af Ridehuset. Hver aften åbner Aarhus Jazz Orchestra dørene til de anmelderroste aftenkoncerter, der i år har titlen "Scandinavian Big Band Nights" med den svenske Mimi Terris og Danmarks egen Mads Mathias. 

  • Det musikalske program starter kl. 12:30. Se programmet nedenfor.
  • Oplev Aarhus Jazz Orchestras koncert med Scandinavian Big Band feat. Mimi Terris & Mads Mathias kl. 20:00
  • Alle koncerter er gratis.

 

PROGRAM

Onsdag den 18. juli


12.30: JazzTalk: Christian Vuust (Officerspladsen)
Nordisk jazz - hvad er det for en fisk? Og findes der en såkaldt nordisk tone? Christian Vuust - aarhusiansk saxofonist og komponist - vil med ord og især toner fra sin pladesamling forsøge at indkredse disse emner. Christian Vuust er uddannet musiker fra Berklee College of Music i Boston U.S.A. Han arbejder til daglig som docent ved Det Jyske Musikkonservatorium og som freelance jazzmusiker, komponist og orkesterleder. Han har turneret over hele verden med sin musik og har medvirket på over 70 pladeudgivelser, er er tidligere Grammy- og DMA-nomineret og i 2016 modtog han jazzprisen Gaffelprisen for sit arbejde med jazzmusik. Til denne Jazz Talk skal publikum ikke forvente at få de definitive svar på spørgsmålet om, hvad nordisk jazz er. Men Christian Vuust deler ud af sine spændende perspektiver, og der vil blive spillet masser af god musik!

14.00: Danish Youth Jazz Orchestra: "We are DYJO" (Ridehuset)
Danish Youth Jazz Orchestra præsenterer til koncerten ”We are DYJO” et helt særligt personligt repertoire. De unge bigbandmusikere i det nystiftede ungdomsbigband har nemlig hver valgt, komponeret eller arrangeret et nummer på sætlisten. Danish Youth Jazz Orchestra er både et elitebigband og en talentudviklingsbase, bestående af nogle af de dygtigste unge jazztalenter i Midtjylland. Musikalsk set har bigbandet rod i den traditionelle bigbandmusik, men med masser af plads til det vilde, skæve og eksperimenterende.

15.30: Waidtløw4 – New Nordic Jazz (Officerspladsen)
Waidtløw4 er navnet på en formidabel kvartet med Claus Waidtløw i spidsen. Claus Waidtløw er en af landets mest anerkendte og efterspurgte saxofonister og komponister. Som både musiker og komponist er han anerkendt for sine originale og melodiske stykker for mindre jazzensembler og store komplekse værker for bigband. Claus Waidtløws seneste udgivelser har været bigbandudgivelser, blandt andet i samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra. Men nu er han tilbage som frontfigur i en mindre gruppe. Waidtløws nye kvartet består af nogle af de bedste og mest anerkendte musikere på den danske jazzscene, og kvartetten præsenterer ved denne koncert musik fra deres nyudgivne album. Musikken er komponeret af Claus Waidtløw og kan bedst kan betegnes som moderne melodisk jazz med et tydeligt nordisk præg.

Lineup:
Claus Waidløw (sax)
Jacob Christoffersen (p)
Jesper Bodilsen (b)
Morten Lund (drm)

17.00: Blood Sweat Drum + Bass plays Stravinsky feat. Stefan Pasborg & Frederik Lundin (Ridehuset)
Med 22 musikere og en sjælden, moderne bigbandlyd har Blood Sweat Drum + Bass sat sit uomgængelige fodtryk på den professionelle danske bigbandscene. Til denne koncert kan de opleves med den prisbelønnede tenorsaxofonist Fredrik Lundin og trommeslager Stefan Pasborg. Blood Sweat Drum + Bass har eksisteret siden 2001 med meget få udskiftninger, og arbejder som et kollektiv, der bruger fælles tid på at finde en særlig sound i orkestret, der også rummer mange personlige solister. Repertoiret er originale kompositioner og alle arrangementer er skrevet specielt til orkestret af bigbandets kunstneriske leder Jens Christian "Chappe" Jensen.

20.00: Scandinavian Big Band Nights: Aarhus Jazz Orchestra feat. Mimi Terris (S) & Mads Mathias (DK)
De sidste tre år har Aarhus Jazz Orchestra rejst jorden rundt med brasiliansk, flamenco og sydafrikansk bigbandmusik til aftenkoncerterne ved Ridehuset Swinger. Koncerterne har dyrket det musikalske møde mellem forskellige kulturer, og anmeldernene har sprudlet af begejstring og døbt Ridehuset Swinger ”jazzfestivalens epicenter.”

I år rejser Aarhus Jazz Orchestra hjem igen, og inviterer til aftenkoncerter under titlen ”Scandinavian Big Band Nights”. Orkestret er dykket ned i den skandinaviske jazzarv sammen med den fremragende sanger og entertainer, Mads Mathias, og den nye stjerne på den svenske nattehimmel, Mimi Terris. Publikum kan se frem til en sand hyldest til danske og svenske jazzklassikere samt nyere musik af Mads Mathias og Mimi Terris, alt sammen fremført at nogle af Scandinaviens mest kyndige jazzhænder.
 

Torsdag den 19. juli

12.30: JazzTalk: Christian Windfeld (Officerspladsen)
Jazz! - Den improviserende samtidsmusik
Om strømningerne i den unge nordiske jazz
Aarhus Jazz Orchestra kan med glæde præsentere dagens JazzTalk vært: Christian Windfeld, underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium og tidligere modtager af Statens Kunstfonds 2-årige legat, “Den Unge Elite”. Mød ham i teltet på Officerspladsen, hvor han vil fortælle om strømningerne i den unge nordiske jazz og give spændende eksempler på den nye musik, der har et bestemt fælles kendetegn, nemlig improvisationen - et helt centralt element i jazz. Ung, skandinavisk jazz er verdenskendt for at være særligt kreativ, original og moderne, da den med med stor entusiasme og kunnen fornyer jazzen og gør den relevant for sin samtid. Derfor er det også helt almindeligt at høre yngre skandinavisk jazz, der fx henter inspiration fra rock, elektronisk, folklore eller moderne klassisk musik. Kom og hør mere om disse unge musikere, der ofte bevæger sig frit mellem traditionelle genreskel og derved skaber et kreativt og unikt bidrag til jazzens mangfoldige vifte af musikalske udtryk.

14.00: Codarts Young Talent Bigband (Ridehuset)
Codarts Young Talent Big Band er navnet på det Hollandske eliteungdomsbigband, der gæster Ridehuset til Aarhus Jazz Festival 2018. Orkestret spiller i Ridehuset i forbindelse med Scandinavian Big Band Camp: En udviklingsworkshop, der samler bigbandtalenter på tværs af landegrænser til workshops, undervisning og en koncertrække i løbet af jazzfestivalen. Man kan i løbet af ugen høre bigbandene hver for sig, for til sidst på ugen at kulminere i en kæmpe fælles finale. Men i denne omgang gælder det altså det sprudlende Hollandske ungdomsorkester, der fyrer op for Ridehuset med sand bigbandpassion!

15.30: Michael Blandt - Next Step (Officerspladsen)
”Den aarhusianske Michael Brecker”. Sådan lyder beskrivelsen af den danske komponist og saxofonist Michael Bladt ifølge anmelderne efter udgivelsen af hans anmelderroste ”Next Step.” Udgivelsens kompositioner inviterer lytteren med ind i Michael Bladts melodiøse og virtuose jazzverden med inspiration fra både den nordiske og amerikanske jazz. Michael Bladt har været ansat i Aarhus Jazz Orchestra i over 20 år, og hans spil rummer en professionalisme og alsidighed, der har udmøntet sig i projekter med solister fra alt fra Radioens Big Band til John Scofield og Lucas Graham. Til denne koncert kan publikum se frem til et repertoire med numre fra albummet ”Next Step.”

Line-up
Michael Bladt (sax)
Per Gade (g)
Kaare Munkholm (vib)
Morten Ramsbøl (b)
Rasmus Lund (drm)

17.00: Where’s My Bag Big Band (Ridehuset)
Bag det finurlige navn ”Where’s My Bag Big Band” står de to unge aspirerende bigbandledere og -arrangører Gustav Hagner og Karmen Rõivassepp. De har sammen læst på Det Jyske Musikkonservatorium under den legendariske professor på konservatoriet ’Chappe’s kyndige ledelse. Begge bevæger Gustav Hagner og Karmen Rõivassepp sig inden for den moderne bigbandgenre, dog på ganske forskellig vis. I en kombination af de to talenters respektive stil er projektet Where’s My Bag Big Band udsprunget, og publikum kan forvente en koncert fuld af livlige grooves, smukke melodier, spændende harmonier og komplekse rytmer.

20.00: Scandinavian Big Band Nights: Aarhus Jazz Orchestra feat. Mimi Terris (S) & Mads Mathias (DK) (Ridehuset)
De sidste tre år har Aarhus Jazz Orchestra rejst jorden rundt med brasiliansk, flamenco og sydafrikansk bigbandmusik til aftenkoncerterne ved Ridehuset Swinger. Koncerterne har dyrket det musikalske møde mellem forskellige kulturer, og det har fået anmelderne til at sprudle af begejstring og døbe Ridehuset Swinger ”jazzfestivalens epicenter.”

I år rejser Aarhus Jazz Orchestra hjem igen, og inviterer til aftenkoncerter under titlen ”Scandinavian Big Band Nights”. Orkestret er dykket ned i den skandinaviske jazzarv sammen med den fremragende sanger og entertainer, Mads Mathias, og den nye stjerne på den svenske nattehimmel, Mimi Terris. Publikum kan se frem til en sand hyldest til danske og svenske jazzklassikere samt nyere musik af Mads Mathias og Mimi Terris, alt sammen fremført at nogle af Scandinaviens mest kyndige jazzhænder.

23.00: International Jazz Jam med Melngailskolas Big Band (Officerspladsen)
Aarhus Jazz Orchestra byder velkommen til en international jazzjam, hvor de unge bigbandtalenter fra ungdomsbigbandet Danish Youth Jazz Orchestra vil være værter. De vil  stå side om side med de erfarne musikere fra Aarhus Jazz Orchestra til en brag af en jazzjam, og alle er velkomne til at spille med. Danish Youth Jazz Orchestra deltager i denne uge i Scandinavian Big Band Camp sammen med Melngailskolan Big Band og Codarts Young Talent Big Band, som også er værter for hver deres jamsession sammen med Aarhus Jazz Orchestra den 20. og 21. juli. Ikke mindst kan de tre talentbigbands opleves både sammen og hver for sig til koncerter i Ridehuset i løbet af ugen.


Fredag den 20. juli

12.30: JazzTalk: Mads Mathias
Både i dag og i ”de gode gamle dage” har Norden haft en stærk identitet i jazzens verden. I denne Jazz Talk med Mads Mathias skal vi høre om nogle af de største skandinaviske stemmer gennem tiden og også dufte til hvad fremtiden har i ærmet. Mads Mathias er en af de absolut førende mandlige jazzvokaler i Danmark og er godt i gang med at skabe sig en karriere langt ud over de danske landegrænser. Han er født og opvokset i Silkeborg og til dels i Tanzania og kommer fra et musikalsk hjem med hele 34 forskellige instrumenter, som blev nøje udforsket og studeret. Stemmen og saxofonen blev de foretrukne instrumenter, og mange kender ham især fra sange som Free Falling, der indbragte ham en DMA Jazz-pris som Årets Nye Danske Jazznavn.

14.00: Melngailskolas Big Band
Det lettiske ungdomsbigband, Melngailskolas Big Band, overtager scenen til Ridehuset Swinger 2018 I forbindelse med den officielle Scandinavian Big Band Camp 2018, som Aarhus Jazz Orchestra agerer vært for. Melngailskolas Big Band består af unge bigbandaspiranter i alderen 14 – 23 år, der til dagligt studerer på Liepaja Music, Art and Design School I Letland. Koncertens program består af populærmusik fra blandt andet Disney-film, klassiske swingkomponister og lettiske artister som Raimonds Pauls og Uldis Marhilevics. Melngailskolas Big Band kan også opleves til kæmpekoncert I forbindelse med afslutningen på årets Scandinavian Big Band Camp den 21. Juli.

15.30: Lars Søberg Andersen kvintet
Lars Søberg Andersen Kvintet er et nyt spændende projekt med den norsk-danske trompetist Lars Søberg Andersen som komponist og kapelmester. Musikken betegner han som "nordisk bebop"; som en fusion imellem den lyriske nordiske jazz og den moderne hardbop – ’New Yorker-lyden’. Lars Søberg Andersen spiller til dagligt i Aarhus Jazz Orchestra, og er ellers etableret som en af Danmarks førende unge trompetsolister og er yderst eftertragtet som solist i både mindre og større ensembler.

Line-up
Lars Søberg Andersen (trp/flh)
Cæsar Joaniquet (t-sax)
Henrik Gunde (p)
Morten Ramsbøl (b)
Andreas Fryland (drm)

17.00: Randers Big Band
Det randrusianske bigband, Randers Big Band, er anerkendt som et af de bedste i Danmark, særligt indenfor swing musik. Til Aarhus Jazz Festival 2018 gæster bigbandet Ridehuset Swinger til en koncert fuld af standarts krydret med latintoner og -rytmer. Orkesterleder Peter Brem har komponeret musikken, og den fremadstormende aarhusianske jazzsangerinde Karmen Röivassepp står bag mikrofonen.

20.00: Scandinavian Big Band Nights: Aarhus Jazz Orchestra feat. Mimi Terris (S), Mads Mathias (DK) & Surprice guest
De sidste tre år har Aarhus Jazz Orchestra rejst jorden rundt med brasiliansk, flamenco og sydafrikansk bigbandmusik til aftenkoncerterne ved Ridehuset Swinger. Koncerterne har dyrket det musikalske møde mellem forskellige kulturer, og det har fået anmelderne til at sprudle af begejstring og døbe Ridehuset Swinger ”jazzfestivalens epicenter.”

I år rejser Aarhus Jazz Orchestra hjem igen, og inviterer til aftenkoncerter under titlen ”Scandinavian Big Band Nights”. Orkestret er dykket ned i den skandinaviske jazzarv sammen med den fremragende sanger og entertainer, Mads Mathias, og den nye stjerne på den svenske nattehimmel, Mimi Terris. Publikum kan se frem til en sand hyldest til danske og svenske jazzklassikere samt nyere musik af Mads Mathias og Mimi Terris, alt sammen fremført at nogle af Scandinaviens mest kyndige jazzhænder.

Aftenen byder desuden på gæsteoptræden fra en surprise artist!

23.00: International Jazz Jam med Danish Youth Jazz Orchestra (Officerspladsen)
arhus Jazz Orchestra byder velkommen til en international jazzjam, hvor de unge talenter fra det lettiske Melngailskolas Big Band vil være værter. De vil stå side om side med de erfarne musikere fra Aarhus Jazz Orchestra til en brag af en jazzjam, og alle er velkomne til at spille med. Melngailskolas Big Band deltager denne uge i Scandinavian Big Band Camp sammen med Danish Youth Jazz Orchestra og Codarts Young Talent Big Band, som også er værter for hver deres jamsession sammen med Aarhus Jazz Orchestra henholdsvis den 19. og 21. juli, og orkestret kan opleves til koncert i Ridehuset tidligere på dagen.


Lørdag den 21. juli

12.30: JazzTalk: Morten Lund
Den yderst talentfulde og alsidige trommeslager Morten Lund spiller og fortæller om musik, som han selv er inspireret af fra alle hjørner af jazzen. Morten Lund vil i sin Jazz Talk fortælle om, hvordan toneangivende rytmegrupper gennem tiden har formet og farvet jazzmusikken. Særligt vil fokus være på, hvordan pausen mellem noderne er vigtigere end selve tonerne, når man taler om rytme, groove, swing og feeling.

14.00: Scandinavian Big Band Camp FINALE
I 2018 er Ridehuset Swinger ikke alene brandpunkt for Aarhus Jazz Festival, men centrum for en ganske særlig bigbandbegivenhed. Aarhus Jazz Orchestra er nemlig vært for et internationalt symposium, der samler ungdomsbigbands fra Holland, Letland og Danmark til en jazzcamp under navnet Scandinavian Big Band Camp. De medvirkende bigbands er Melngailskolas Big Band fra Letland, Codarts Young Talent Big fra Holland og Danish Youth Jazz Orchestra fra Danmark. I alt tæller orkestrene cirka 60 danske og udenlandske unge jazzmusikere, der samles og spiller sammen på kryds og tværs i løbet af festivaldagene. Symposiet kulminerer til denne koncert i et kæmpe brag af en bigbandkoncert. Repetoiret til koncerten er komponeret særligt til lejligheden af komponist og trompetist i Aarhus Jazz Orchestra, Jan Lynggaard Sørensen.

15.30: Jacob Danielsen & Cesar Joaniquet: Gillar du Svenskt?
Aarhus Jazz Orchestras Cesar Joaniquet har studeret hos den svenske saxofonist Fredrik Ljungkvist. Det samme har Aarhus' bysbarn Jacob Danielsen. Derfor falder det naturligt, at disse to går sammen om en fejring af den skønne musik fra vores broderland, når Aarhus Jazz Orchestra under dette års Ridehuset Swinger slår på tromme for den nordiske jazz. De to herrer har samlet de bedste sange, de kender fra hinsidan, og vil sammen med Thomas Sejthen og Moren Nottelmann forsøge at fremmane duften af gran, smagen af surströmming, elgens smukke kald og den sagte summen fra en Saab 96.

Line-up
Jacob Danielsen and Cesar Joaniquet (cl, sax)
Thomas Sejthen (b)
Morten Nottelmann (drm)

17.00: Tiptoe Big Band feat. Lars Jansson
Tiptoe Bigband, der har hjemme i Odense, gæster Ridehuset Swinger til en koncert, der i den grad emmer af nordisk jazzlyd. Sveriges mest elskede pianist, Lars Jansson, har nemlig slået det velspillende orkester følge – en pianist, der især er kendt for sin utrolige virtuositet og melodiske begavelse. Koncerten vil tage udgangspunkt i Lars Janssons egne kompositioner og arrangementer for bigband - både bigbandklassikere fra Lars Jansson bagkatalog og numre, som ikke normalt høres i bigbandsammenhæng.

20.00: Scandinavian Big Band Nights: Aarhus Jazz Orchestra feat. Mimi Terris (S), Mads Mathias (DK) & Surprice guest
De sidste tre år har Aarhus Jazz Orchestra rejst jorden rundt med brasiliansk, flamenco og sydafrikansk bigbandmusik til aftenkoncerterne ved Ridehuset Swinger. Koncerterne har dyrket det musikalske møde mellem forskellige kulturer, og det har fået anmelderne til at sprudle af begejstring og døbe Ridehuset Swinger ”jazzfestivalens epicenter.”

I år rejser Aarhus Jazz Orchestra hjem igen, og inviterer til aftenkoncerter under titlen ”Scandinavian Big Band Nights”. Orkestret er dykket ned i den skandinaviske jazzarv sammen med den fremragende sanger og entertainer, Mads Mathias, og den nye stjerne på den svenske nattehimmel, Mimi Terris. Publikum kan se frem til en sand hyldest til danske og svenske jazzklassikere samt nyere musik af Mads Mathias og Mimi Terris, alt sammen fremført at nogle af Scandinaviens mest kyndige jazzhænder.

Aftenen byder desuden på gæsteoptræden fra en surprise artist!

23.00: International Jazz Jam med Codarts Young Talent Bigband (Officerspladsen)
Aarhus Jazz Orchestra byder velkommen til en international jazzjam, hvor de unge talenter fra Codarts Young Talent Big Band (NL) vil være værter. De vil stå side om side med de erfarne musikere fra Aarhus Jazz Orchestra til en brag af en jazzjam, og alle er velkomne til at spille med. Codarts Young Talent Big Band deltager denne uge i Scandinavian Big Band Camp sammen med Danish Youth Jazz Orchestra og Melngailskolan Big Band, som også er værter for hver deres jamsession sammen med Aarhus Jazz Orchestra den 19. og 20. juli. Er man nysgerrig efter at høre det talentfulde hollandske ungdomsbigband, kan man opleve dem til koncert tidligere på dagen i Ridehuset.

 

Hovedsponsor af Ridehuset Swinger: De Jyske Bryghuse
Ridehuset Swinger 2018 er desuden støttet af: Dansk Musikerforbund, Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Nordisk Kulturfond, Aarhus Jazz Festival, Aarhus - Europæisk Frivillighovedstad 2018 & LaserTryk.