Back to All Events

Tyngdebølger

  • Dokk1 Hack Kampmanns Plads Aarhus, 8000 Denmark (map)

En musikalsk fortolkning af Einsteins generelle relativitetsteori

Søndag d. 28. august kl. 13:00 og 14:30 på Dokk1, Aarhus

Koncerten er gratis

 

Universet er fuld af bølger. Heriblandt lysbølger. Lysbølger har været den afgørende årsag til, at mennesket har kunnet se og dermed undersøge universets sammenhængskraft. Indtil året 2016. I år har forskere nemlig gjort en fuldstændig usammenligneligt banebrydende opdagelse. I år har man for første gang kunnet måle tyngdebølger, som tilbage til Albert Einsteins relativitetsteori i begyndelsen af det 19. århundrede har været indikator for, at det at rejse på tværs af tid og rum faktisk kan lade sig gøre. Men forskerne har ikke opdaget tyngdebølgerne ved at se. De har opdaget dem ved at lytte.

"Vi har fået en ny sans", siger astrofysiker Nergis Mavalvala i et interview med Jyllandsposten. Og du får nu mulighed for at lytte med, når Aarhus Jazz Orchestra opfører et helt nyt værk af Niels Lyhne Løkkegaard, der har omsat tyngdebølgerne til orkestermusik for blæsere, hi-hats og sinustoner.

"Tyngdebølger" er en fortolkning af Festugens tema ”Upside Down” og tager udgangspunkt i Einsteins generelle relativitetsteori. Einsteins generelle relativitetsteori blev et opgør med den klassiske fysik og forståelsen af tyngdekraft, og som vendte dermed op og ned på de mest fundamentale begreber som tid, rum, samtidighed, masse, tyngdekraft og energi. Den generelle relativitetsteori blev publiceret i 1916 og har i år 100 års jubilæum. Der manglede dog i 1916 evidens for nogle af de mere bizarre konsekvenser af den almene relativitetsteori; blandt andet tyngdebølger og sorte huller. I 2016 præcis 100 år senere har forskerne så kunnet måle tyngdebølgerne. Og disse kan altså rent faktisk høres.

"Tyngdebølger" er skrevet og komponeret af saxofonist og komponist Niels Lyhne Løkkegaard, og foruden musikken byder koncerten også på oplæg fra Troels Harmark. Troels Harmark er lektor ved Niels Bohr Instituttet i København og beskæftiger sig med teoretisk partikelfysik og kosmologi.

Aarhus Jazz Orchestra har tidligere arbejdet med værker udarbejdet af Niels Lyhne Løkkegaard. Senest til 3 udsolgte koncerter med værket ”LIGHTS”. “LIGHTS” er et fælles projekt med Jacob Kirkegaard, og overfører ideen om lysets fysiske indvirkning på kroppen til lydens verden, og bygger således et rum op hinsides den distancerede æstetiske nydelse af musik og lyd. Værket modtog gode anmeldelser, og efterlod publikum med skærpede sanser og eftertænksomhed.

Niels Lyhne Løkkegaard (f. 1979) er komponist, kapelmester og saxofonist. Han er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København 2005 og har en større produktion af værker bag sig. Hans tidlige værker tager udgangspunkt i den improviserede musik, mens Løkkegaards produktion dog gradvist har ændret sig, og han har gennem de seneste år fortrinsvis arbejdet med musik i krydsfeltet mellem ny, klassisk musik og lydkunst. Niels Lyhne Løkkegaard har bl.a. modtaget Sonning Fondens talentpris og er blevet præmieret af Statens Kunstfond samt modtaget en DMA som årets nye navn 2008.

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende bigbands med mere end 100 årlige koncerter i ind- og udland. Siden dannelsen af orkestret i 1977 af den legendariske Jens Klüver har orkestret støt udviklet sig til at levere musikalske oplevelser i absolut verdensklasse. Med en besætning bestående af nogle af Danmarks bedste jazzmusikere – flere af dem solister i international klasse – udgør Aarhus Jazz Orchestra et samlet hold, hvis kollektive energi og sans for at få musikken til at løfte sig er helt overvældende. Aarhus Jazz Orchestra har gennem tiden arbejdet sammen med nogle af vor tids største jazz-ikoner som grammyvindende Kurt Elling, guitar-ikonet John Scofield, mesterdirigent og komponist Geir Lysne og mange flere. Aarhus Jazz Orchestra har udgivet albums der af den samlede anmelderskare i både ind- og udland er udråbt til mesterværker. Senest med Lars Møllers ”ReWrite of Spring” og Jakob Buchanans ”Buchanan Requiem.

Klik på koncerterne nedenfor og hold dig opdateret via Facebook:

Tyngdebølger kl. 13.00
Tyngdebølger kl. 14.30

Later Event: September 16
Skolekoncert i København