Back to All Events

Store Big Band Dag: Aarhus Jazz Orchestra plays Mingus

  • Musikhuset Thomas Jensens Allé Aarhus C, 8000 Denmark (map)

Aarhus Jazz Orchestra har slået sig sammen med Seamus Blake og Boris Kozlov, der begge spiller i det New York-baserede Mingus Big Band.

Charles Mingus Jr. den legendariske amerikansk jazzbassist og orkesterleder er også nævnt som en af de vigtigste jazzkomponister i historien. Sammen med Aarhus Jazz Orchestra og solisterne Boris Kozlov på bas og Seamus Blake på tenorsaxofon fremføres Mingus' kompositioner til årets Store Big Band Dag. Begge solister er musikere i det New York-baserede ”Mingus Big Band” ledet af Charles Mingus’ enke Sue Mingus.

Jazz med varme og sjæl
Charles Mingus’ kompositioner rummer varme og sjæl - en fornemmelse man kender fra hardbop. Musikken trækker kraftigt på gospelmusik og blues, og Mingus har engang benævnt Duke Ellington og kirken som hans to absolut vigtigste påvirkninger.

Mingus gik ind for kollektiv improvisation, svarende til de gamle New Orleans jazz parader, med særlig vægt på det enkelte bandmedlems interaktion med gruppen som helhed. Han kiggede ikke kun på de tekniske færdigheder hos de tilgængelige musikere, men i høj grad også deres personligheder i musikken. Mange musikere har passeret igennem Mingus’ orkestre, og har senere forsat deres virke med imponerende karrierer.

Mingus rekrutterede talentfulde og nogle gange lidt kendte kunstnere, og samlede på den måde utraditionelle instrumentale konfigurationer, hvilket var med til at give et unikt, nærværende og for publikum vedkommende udtryk.

Aarhus Jazz Orchestra spiller Mingus
Varmen og sjælen, samt sansen for det personlige præg i musikken, har Aarhus Jazz Orchestra integreret i en koncert.

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende big bands. Med udgivelserne ”ReWrite of Spring” der i Politiken blev anmeldt som den bedste orkesterudgivelse siden Palle Mikkelborgs ”Aura” fra ´89 og ”Buchanan Requiem” som Politiken mente var et væsentligt bidrag til dansk kultur, cementerede orkestret deres føreposition på orkesterscenen. Begge album kom på listen over de 10 bedste albums det år. Men også i udlandet fik man øjnene op for det Aarhusianske orkester, og en enig anmelderskare udråbte således begge album som mesterværker. Orkestret har støt udviklet sig til at levere musikalske oplevelser i absolut verdensklasse og består af nogle af de bedste musikere på den danske jazzscene, flere af dem solister i international klasse.