Back to All Events

Hyldest til Carl Nielsen med Aarhus Jazz Orchestra og kæmpekor

Onsdag 30. sep. i Jysk Musikteater - med 200 sangere fra Silkeborg og omegn
Torsdag 1. okt. i Alsion - med 200 sangere fra Sønderborg og omegn
Lørdag 3. okt. i Musikhuset Aarhus, Symfonisk Sal - med 250 sangere fra Aarhus og omegn
Søndag 4. okt. i DR Koncerthus - med 600 sangere fra Københavnsområdet

”Jeg har i og for sig ikke noget imod jazzmusik, naar den bare kommer paa rette Sted og det rette Øjeblik.” Sådan sagde den store, danske komponist, Carl Nielsen, engang til ugebladet Hjemmet. Og nu er det her - det rette øjeblik. I år ville Carl Nielsen nemlig være fyldt 150 år, og det fejrer Aarhus Jazz Orchestra med fire hyldestkoncerter til den gamle mester i Silkeborg, Sønderborg, Aarhus og København. Koncerterne arrangeres i samarbejde med Kor72’s korkaravane, og som noget helt særligt inviteres flere hundrede, lokale korsangere med på scenen, ligesom publikum også får mulighed for at synge med på flere af sangene.

Carsten Seyer-Hansen, dirigent og domkantor ved Aarhus Domkirke, leder slagets gang og tager korsangere såvel som publikum med på en spændende rejse ind i Carl Nielsens musik anno 2015. Publikum kommer både til at høre sangene i de fantastiske originale udgaver og i udgaver, hvor de smukke enkle melodier iklædes nye musikalske gevandter.

Carl Nielsen var meget interesseret i den folkelige fællessang og skrev mere end 350 sange. Til koncerterne bliver der lejlighed til at høre flere af hans klassikere som: 'Jeg ved en lærkerede', 'Jens Vejmand', 'Tit er jeg glad' m.fl. - alle i nye, smukke fortolkninger arrangeret specielt til lejligheden af Aarhus Jazz Orchestras mangeårige pianist, Mads Bærentzen, bigbandets kunstneriske leder, Lars Møller, og orkesterets tidligere 1. trompetist, Jesper Riis.

Korsangere fra hele landet deltager
Aarhus Jazz Orchestra har i samarbejde med Kor72's korkaravane inviteret kor fra hele landet til at være med, og der har været en overvældende interesse for at deltage. I april fik korene tilsendt noderne, som de derefter gik i gang med at indstudere. 14 dage inden koncerterne samles alle kor til en stor fællesprøve under ledelse af dirigent Carsten Seyer-Hansen. På den store koncertdag, hvor det hele kulminerer, når kor og orkester for første gang møder hinanden, starter dagen med en generalprøve, og endelig afsluttes dagen med et brag af en koncert.

Carl Nielsen tvivlede på jazzen
I interviewet til Hjemmet tilbage i 1925 er Carl Nielsen også citeret for at sige:
”Jeg tror, Jazzmusikken vil dø hen af sig selv. Den har jo nemlig intet Indhold, og den har ingen Rødder i vor Kultur.”
Nu er spørgsmålet så, om projektet her får Carl Nielsen til at vende sig i sin grav, eller han ligefrem påskynder at musikken tages under kærlig behandling af et af Skandinaviens førende bigbands i skøn samklang med hundredevis af glade korsangere. Svaret blæser som en strofe i vinden.

Lidt om deltagerne:

Carsten Seyer-Hansen er domkantor ved Aarhus Domkirke og en af dansk korlivs mest respekterede og højt profilerede dirigenter.

Mads Bærentzen er foruden at være Aarhus Jazz Orchestras faste pianist også en af Danmarks største lyriske klaver-talenter. Han har spillet med en perlerække af musikere i ind- og udland herunder som pianist for verdensstjernen, sangeren Kurt Elling.

Lars Møllers nutidige og imødekommende musik for bigbands er blevet prisbelønnet i både ind- og udland - senest hans hyldestværk til Stravinsky 'ReWrite of Spring' (2013). Han har siden 2012 været kunstnerisk leder for Aarhus Jazz Orchestra.

Aarhus Jazz Orchestra er med støtte fra Statens Kunstfond og Aarhus Kommune det eneste rytmiske basisensemble i Danmark. Orkesteret spiller omkring 80 koncerter om året, og har gennem tiden samarbejdet med et hav af store solister bl.a. John Scofield, Peter Erskine, Cæcilie Norby og Kurt Elling. I Aarhus Jazz Orchestra sidder nogle af Danmarks bedste jazzmusikere - flere af dem solister i international klasse - men først og fremmest er det et hold, hvis kollektive energi og sans for at få musikken til at løfte sig og swinge med fynd og klem er helt overvældende.

Kor72 er en sammenslutning af danske amatørkor og blev stiftet i 1972. Med projektet 'Korkaravanen' vil Kor72 booste korsang og fællessang i Danmark. Det sker i samarbejde med lokale medlemskor og ved at invitere publikum til en aktiv og inddragende koncertform. Korkaravanen gøres mulig ved hjælp af støtte fra Nordea-Fonden. Fonden støtter i en 3 årsperiode Kor72 til at gøre en særlig indsats for at udvikle og udbrede korsangen.

Deltagende kor: 
SILKEBORG - 200 korsangere fra: Sejskoret, Silkeborg Motetkor, Fortunakoret, Ballekoret, Courage
SØNDERBORG - 200 korsanger fra: Torsdagskoret, Vokalisterne, Danebodkoret, Sydalskoret, RytmeBaks, Sing'n Swing, Slesvigkoret.
AARHUS – 250 korsangere fra: Risskovkoret, Molskoret, Grenåkoret, Zesongkoret, Odder Voices, Chrysilliskoret, H.K.Koret, Englevild, Koriosom.
KØBENHAVN – 600 korsangere fra: KorNucopia, Ørevox, Kor Dialis, Sct. Annæ Familiekor, Cantilago, Rigshosp.kor, Stemmegaflerne, Sangvingerne, Risbjergsangerne, Hundigekoret, Facettkoret, Dragørkoret, Øresound, Majazz, Di vers, Vox Humana, Ambitus, Herlev Hospitalskor.

Kontakt:
Dorthe Andersen, producent, Aarhus Jazz Orchestra: dorthe@ajazz.dk, 3024 0662
Lisbeth Graakjær, Kor 72 – formand: formand@kor72.dk, 3082 8850
Carsten Seyer, Domkantor, Aarhus Domkirke: carstenseyer@gmail.com, 2980 9077
Lars Møller, Kunstnerisk leder Aarhus Jazz Orchestra: lars@ajazz.dk, 2174 9189