Back to All Events

LIGHTS (Niels Lyhne Løkkegaard og Jacob Kirkegaard)

29.August Dokk1 kl. 12, kl. 13, og kl. 14

Niels Lyhne Løkkegaard og Jacob Kirkegaard sætter fokus på den kropslige erfaring af lys og lyd i fællesværket ”LIGHTS”

Med inspiration fra Nobelprismodtager Niels Finsens opdagelse af lysets indvirkning på huden og med et Aarhus Jazz Orchestra henlagt i totalt mørke, skaber komponisterne Niels Lyhne Løkkegaard og Jacob Kirkegaard et særligt stedsspecifikt fællesværk til Dokk1 til dette års Aarhus Festuge.

Skønt titlen på Niels Lyhne Løkkegaards og Jacob Kirkegaards fælles værk er “LIGHTS” , og skønt det er komponeret specifikt i anledning af Aarhus Festuges’ tema “Lys - Mere Lys”, så bliver der ikke meget lys på scenen, når værket får urpremiere d. 29 august på Dokk1-Aarhus' nye hovedbibliotek ved havnen. Det skulle da lige være i form af de lyskilder, som Løkkegaard selv vil benytte for at dirigere et Aarhus Jazz Orchestra, der ellers sidder i mørke.

Alligevel skinner lyset i mørket i værket, der er specielt skabt til Dokk1. Løkkegaard og Kirkegaard har nemlig ladet sig inspirere af dansk-færøske Niels Finsen, lysterapiens fader, der som den første i verden, i 1893, skrev om lysets indvirkning på legemet. Et pionerarbejde, som han siden modtog Nobelprisen for.

“LIGHTS” overfører ideen om lysets fysiske indvirkning på kroppen til lydens verden, og bygger således et rum op hinsides den distancerede æstetiske nydelse af musik og lyd. De garvede kræfter fra Aarhus Jazz Orchestra udfordres dermed også af et værk, der snarere end at arbejde med traditionelle parametre som rytme og melodi, arbejder med rene blokke og bølger af lyd, der spiller sammen med det omgivende rum og publikums kroppe.

Om inspirationen fra Finsen udtaler Niels Lyhne Løkkegaard:

”Ligesom Finsen arbejdede med hvorledes lys kan påvirke menneskekroppen, arbejder Jacob og jeg med måden hvorpå lyd kan overskride sig selv som æstetisk objekt, og blive en kropslig påvirkning. Med et ønske om at overskride den intellektuelle sansning af lyd og gøre den fri af kulturelle koder, blotlægges relationen mellem lyd, krop og rum i vores fælles værk LIGHTS”

“LIGHTS” forener gennemgående spor i Kirkegaards og Løkkegaards virker. Løkkegaard har med en baggrund i jazzen og improvisationsmusikken bevæget sig mere og mere i retning af en nærmest fænomenologisk interesse for lyd som kropslig erfaring. Denne interesse har han kredset om i en række værker, der ofte benytter sig af mange lag af blæserinstrumenter, som man bl.a. ser det på værker som “Møllestien” (2012, ligeledes komponeret til Aarhus Festuge), “Sikorsky” (2013) og det seneste værk “SOUND X SOUND - Music for 8 Recorders”. Med “LIGHTS” har Løkkegaard da også valgt at fokusere udelukkende på blæserne i Aarhus Jazz Orchestra, hvor i alt 13 blæsere skal løfte opgaven med at skabe det tætte og fysiske lydbillede.

Jacob Kirkegaard er en af Danmarks fremmeste lydkunstnere med et solidt internationalt ry, der bl.a. har udmøntet sig i en række albums på det toneangivende britiske pladeselskab Touch. Lig Løkkegaard er hans værker ofte båret af en interesse i lyd som fysisk materiale og som et kropsligt orienteringspunkt i verden. I værker som “4 Rooms” og “Ark” har han findyrket en metode til at fremmane resonanstoner fra det omgivende rum, som derefter spilles tilbage i rummet i en sonisk skulptur. Denne metode benyttes også i “LIGHTS”, hvor Kirkegaard vil indfange resonanstonerne fra Dokk1, der herefter vil indgå som en integreret del i værket. Kirkegaard vil selv være til stede

og arbejde live med resonanstonerne under fremførelsen af værket.

Man kan altså forvente en uropførelse, der helt konkret vil bringe et nyt byrum i Aarhus i spil på en måde, der vil fæstne sig i kroppen, og som samtidig byder på en original tilgang til arbejdet med et stort blæserensemble. Nok så vigtigt giver “LIGHTS” et dristigt bud på hvordan lyd og lys påvirker os som sansende og følende kroppe. Hvordan vi kan mærke lyden i et tilsyneladende tyst rum og hvordan vi kan lytte til lyset.

LIGHTS opføres d. 29. August 2015 på Dokk1

Fakta:

Jacob Kirkegaard (f.1975) – Uddannet fra Academy of Media Arts i Køln. Har udstillet på bl.a. MoMA - New York, Louisiana, Mori Art Museum -Tokyo og senest været aktuel med en retrospektiv udstilling på Museum For Samtidskunst i Roskilde.

Nomineret til bl.a. Nordisk Råds Musikpris 2012, og præmieret af statens kunstfond i 2009. www.fonik.dk

Niels Lyhne Løkkegaard (f.1979) – Uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium og Kunstakademiets Arkitektskole. Har en længere række værker og udgivelser bag sig, og skabte bl.a. i 2013 lydsiden til MoMA ́s René Magritte udstilling ”The Mystery of the Ordinary”.

Præmieret af bl.a. statens kunstfond 2007 og modtager af Leonie Sonnings talentstipendium 2006. www.nielsloekkegaard.dk