Et orkesterliv i jazzens tjeneste

Aarhus Jazz Orchestra har efterhånden en del år på bagen - siden begydelsen i 1977 er mange projekter blevet søsat på jazzens swingende hav. I tidslinjen nedenunder kan du dykke ned i orkestrets historie om udlansturnéer, solistsamarbejder, musikalske sejre o.s.v. Det er naturligvis bare et udpluk, men forhåbentligt giver det bare et lille indblik i et langt orkesterliv i swingmusikkens tro tjeneste. Samtidig får du også en fornemmelse af jazzens vilkår og udvikling i Aarhus.

 

1977

Thad Jones var den første i en lang række af gæstesolister i bigbandet. Han var dog i lige så høj grad en mentorskikkelse for det dengang unge orkester. Foto: Ukendt.

Thad Jones var den første i en lang række af gæstesolister i bigbandet. Han var dog i lige så høj grad en mentorskikkelse for det dengang unge orkester. Foto: Ukendt.

1977 - Under navnet Bred Ymer, en pendant til det daværende københavnske band Creme Fraiche, grundlægges bigbandet af Jens Klüver og en gruppe studerende ved musikvidenskab og Det Jyske Musikkonservatorium. Orkestret skifter hurtigt navn til Klüvers Big Band.

1979 - Den legendariske orkesterleder Thad Jones tager på en 14 dages turné i det jyske med Klüvers Big Band. I pressen hed det, at:

“Det er utroligt, hvad den mand kan få et orkester til at yde. Klyvers Big Band er i hvert fald aldrig hørt bedre.”

Dette er første gang, at bandet samarbejder med et internationalt solistnavn. Samarbejdet med Thad Jones fortsætter desuden i de følgende år.


1980

1980 - Under Århus Festuge spiller orkestret med flygelhornspioneren Clark Terry som gæstesolist.

Clark Terry og Klüvers Big Band, 1980, under Århus Festuge. T.h. er det Jens Klüver der retter på Terrys mikrofon. Foto: Ukendt

Clark Terry og Klüvers Big Band, 1980, under Århus Festuge. T.h. er det Jens Klüver der retter på Terrys mikrofon. Foto: Ukendt

1981 - Orkestrets musikpædagogiske formidlingsarbejde tager sin spæde begyndelse med afholdelsen af de første Skolekoncerter.

1982 - Sammen med Palle Mikkelborg er bigbandet med til at åbne Musikhuset Aarhus ved en TV-transmitteret koncert. Da Mikkelborg og Klüvers Big Band dagen efter skal give koncert i Vejle, er der en del vejlenensere der har set “generalprøven” aftenen forinden og arrangørerne erkender, at der nok ikke bliver tale om en fuld sal på koncertstedet i Idrættens Hus med en kapacitet på 2400. Alligevel kommer det bag på folkene bag, da der kun dukker 24 publikummer op. I avisen dagen derpå stod læse:

“Det var synd! For arrangørene, tilhørende og det blændende godt sammenspillende big band. Klüvers Big Band havde fortjent et sydende, kogende menneskehav.”

På initiativ fra Klüvers Big Band tager saxofonist, komponist, arrangør og tidligere medlem af Count Basies orkester, Frank Foster, på turné i Danmark. Under turnéen åbner Foster og Klüvers Big Band Festugen under overværelse af H.K.H. dronningen, inden de samme dags aften spiller på Montmartre i København. To dage senere spiller de endnu en koncert i Aarhus, denne gang forstærket med Thad Jones og Etta Cameron.

1983 - KæmpeKor afholdes for første gang med syv deltagende skolekor fra hele det daværende Århus Amt til en koncert i Musikhuset. Koncertrammen er en del af orkestrets musikpædagogiske arbejde og afholdes fortsat under samme navn.

1985 - Klüvers Big Band får besøg af eksil-danskeren og basunisten Torolf Mølgaard der sammen med saxofonisten Jesper Thilo og orkestret spiller koncert på det aarhusianske spillested Svend Tveskæg.

1986 - Klüvers Big Band bliver til en selvejende institution, der mod at modtage økonomisk støtte fra Aarhus Kommune og Aarhus Amt forpligtiger sig til at afholde koncerter af høj kunstnerisk kvalitet, heraf en del nykomponeret materiale. Desuden skal det pædagogiske arbejde med skolekoncerterne fortsætte i hele det daværende amt.

Den dansk bosiddende amerikanske komponist og jazzpianist Butch Lacy, der har taget del i sæsonens store musikpædagogiske arbejde rundt omkring på amtets gymnasier, har komponeret nyt materiale til en afsluttende koncert for forløbet, hvis specielle opsætning inkluderer bigbandet, ni gymnasiekor og Ghita Nørby.

Butch Lacy var en mangeårig ven af orkestret, som stod bag talrige arrangementer. Her ses han under det musikpædagogiske arbejde med skolekoncerterne.

Butch Lacy var en mangeårig ven af orkestret, som stod bag talrige arrangementer. Her ses han under det musikpædagogiske arbejde med skolekoncerterne.

D. 20. august dør Thad Jones pludseligt. Klüvers Big Band afholder en mindekoncert til deres mangeårige mentor og samarbejdspartners ære. Det sker med trompetisten Allan Botschinsky og sangeren James Loveless som solister. I forbindelse med koncerten overrækkes bandet Århus Amts Kulturpris for sit formidlingsarbejde.

1987 - Bigbandet fejrer sit 10-års jubilæum med en festkoncert i Musikhuset. Gæsterne tæller pianisten Bucth Lacy, altsaxofonisten Lee Kontiz samt sangerinden Dee Dee Bridgewater. Til det efterfølgende Jazz-bal, hvor altsaxofonisten Søren Søndergaard præsiderer over musikken, når Musikhusets bar at løbe tør for øl.

1988 - Orkestret bliver sammen med rockensemblet Axidenz udvalgt til en forsøgsordning med statsligt støttede rytmiske basisensembler. Det er første gang, at rytmisk musik anerkendes som værdig til statslig støtte på lige fod med klassisk kompositionsmusik.

Under Festugen gæster Klüvers Big Band af den dengang eksilerede sydafrikanske pianist og apartheidkritiker Abdullah Ibrahim. Med i rejsekufferten har han et til lejligheden komponeret værk, som uropføres med orkestret, ti strygere fra Det Jydske Musikkonservatorium samt Palle Mikkelborg.

1989 - Monday Nights-koncerterne begynder. De er et nyt initiativ fra bigbandets side, og er en række koncerter i årets “mørke” efterårs- og vintermåneder, hvor orkestret skal vise sit repertoire. Undervejs i konceptets historie gæster en lang række solister koncerterne. Den første gæstesolist er violinisten Finn Ziegler, der er med til at indstifte mandags-jazz-traditionen.

Samme år gennemføres et stort anlagt kunstnerisk samarbejdsprojekt med Teatret Svalegangen og Marie Brolin Danseteater i form af musikteaterstykket Satans Oda.


1990

1990 - Århus International Jazz Festival blev lanceret året forinden, men allerede i 1990 begynder det traditionsrige arrangement Ridehuset Swinger som en del af festivallens faste program. I en række gratis koncerter præsenterer orkestret dets musikalske spændevidde, ofte sammen med store solistnavne, for et bredere publikum. Grundessensen af arrangementet er, for nu at citere bigbandets egen årsrapport:

“… en syntese af ‘øl-telt’ og kvalitetsjazz med det formål at få et bredere publikum i tale og vise flaget ved en så oplagt lejlighed […] Succesen har været stor og stigende, og der er ingen tvivl om, at rigtig mange på grund af den gratis entre har stukket hovedet indenfor, og så er blevet hængende, og har opdaget at god jazz faktisk er værd at lytte til!”

Ridehusets første år byder på tre dage med flere solister: sangerinden Helle Hansen, basunisten Torulf Mølgaard, saxofonisterne Jens Søndergaard og Jesper Thilo samt sangeren James Loveless.

Senere samme år tager bigbandet på udlandsturné til Sverige, Finland og Sovjetunionen. Med på turneen, der er orkestrets første i udlandet, er to solister, nemlig komponisten og pianisten Jan Kaspersen og sangeren James Loveless. Særligt koncerterne i det daværende Leningrad er en stor succes. På touren opføres en række nykomponerede værker af Jan Kaspersen, bestilt af orkestret selv.

Til sæsonens sidste Monday Night koncert er der besøg af af den dansk bosiddende amerikanske pianist Horace Parlan.

Pladen FRI udkommer midt på sommeren. Den er resultatet af 8 års musikpædagogisk arbejde blandt skolebørn i hele landet. Albummet indeholder 12 numre komponeret af Bent Lundgård og Lisbeth Iversen og er indspillet af Klüvers Big Band med hjælp fra 16 folkeskoleelver fra Grønløkkeskolen i Tranbjerg.

Den såkaldte verdens-saxofonist Joe Henderson indtager scenen i Huset sammen med orkestrets faste besætning.

De to nordmænd, pianist og kompositør, Per Husby og tenorsaxofonisten Knut Riisnæs, besøger Aarhus for at give en koncert sammen med bigbandet.

Den nye sæson af Monday Nights åbnes af den amerikanske tenorsaxofonist og bigband-pioner Bob Mintzer, da han dirigerer Klüvers Big Band igennem en række af sine egne kompositioner.

1991 - Klüvers Big Band får fornyet den statslige støtte i yderligere tre år og kan dermed fortsætte som Danmarks nu eneste rytmiske basisensemble.

En af cool-jazzens fædre, altsaxofonisten Lee Konitz, besøger Aarhus for at spille en koncert sammen med Klüvers Big Band. To andre amerikanere, der også gæster orkestret i 1991 som solister, er basunisten Ed Neumeister, som har spillet sammen med bl.a. Buddy Rich og i Duke Ellington Orchestra, og saxofonisten Pete Yellin.

Et samarbejde mellem forfatteren Thorkild Bjørnvig og Butch Lacy fører til det nykomponerede værk Gaia. Seks gymnasier får glæde af dette samarbejde, hvor de deltager som kor, mens Klüvers Big Band sørger for musikken. En afsluttende koncert i Musikhuset vises i landsdækkende TV på Danmarks Radio. I parentes bemærket er værket opkaldt efter Butch Lacys hund.

Årets udgave af Ridehuset Swinger byder på såvel nye som gamle venner: violonisten Finn Ziegler, sangeren James Loveless, saxofonisten Jens Søndergaard og årets nye navne; sangerinden Cæcilie Norby og guitaristen Bjarne Ruope.

Festugekoncerten er med engelske John Surman på saxofon og den norske sangerinde Karin Krog. De to er et kontrastfyldt par, da Surman er kendt for sit sprudlende spil, mens Krog er mere intens og udramatisk.

Til en koncert på Glazzhuset, hvor Klüvers Big Band spillede sammen med den canadiske dirigent og basunist Rob McConnel, er den amerikanske verdensstjerne Liza Minelli at finde blandt publikum. Canadieren var også en gammel ven af Minnelli.

1992 - Klüvers Big Band fejrer 15 års jubilæum med henholdsvis én koncert på Copenhagen Jazz House og en anden i hjembyen Aarhus. Gæsterne ved den festlige lejlighed er sangeren Jon Hendricks og pianisten Bill Dobbins, der genbesøger bandet.

Sangerinden Deborah Brown blev en hyppig gæst hos Klüvers Big Band. Her ses hun i konstellation med Jesper Thilo, der huserer i baggrunden. Foto: Ukendt

Sangerinden Deborah Brown blev en hyppig gæst hos Klüvers Big Band. Her ses hun i konstellation med Jesper Thilo, der huserer i baggrunden. Foto: Ukendt

To af årets store navne er saxofonisten Pete Yellin og guitaristen Bruce Forman, der er gæstesolister til Ridehuset Swinger.

To svenske gæstesolister kommer forbi til en koncert i Huset, nemlig altsaxofonisten Arne Domnerus og guitaristen Rune Gustavson.

Hen mod årets afslutning bakker orkestret op om stjernesaxofonisten Gary Bartz, til en koncert på Copenhagen Jazz House.

1993 - Den amerikanske sangerinde Deborah Brown gæster Ridehuset Swinger for første gang.

Trompetisten Byron Stripling er hovednavnet ved den første Monday Night Specials.

Hen mod slutningen af året udgiver bandet sin første CD: Jasmine: Klüvers Big Band Plays Butch Lacy.

1994 - Tre solister optræder til årets første koncert: Kenny Werner og ægteparret Joe Lovano og Judi Silvano på hhv. saxofon og vokal.

Orkestrets anden plade med titlen The Heat’s on udgives. CD’en er en liveoptagelse fra årets Ridehuset Swinger med de to gengangersolister: Jesper Thilo og Finn Ziegler.

Flemming Quist Møller og Butch Lacy samarbejder om et nykomponeret værk til bandets undervisningsforløb for folkeskoleelver. 925 skolebørn deltager i forløbets afslutningskoncert og generalprøven sendes live på DR i børneprogrammer Scratch.

Sæsonens Monday Nights indledes med trompetisten Jens Winther, og som noget nyt finder koncerten sted på det lokale teater Svalegangen.

Hen mod slutningen af året ankommer orkestrets mangeårige samarbejdspartner, musikpædagog og pianist Bill Dobbins, til Aarhus for at sætte sig til klaveret og give koncert på Svalegangen sammen med bigbandet.

1995 - Med en tilskudsforhøjelse fra bandets offentlige bidragsydere kan alle ensemblets musikere for første gang ansættes til lidt under halv tid. Det er en stor sejr for anerkendelsen af den rytmiske musik i Danmark.

Til april måneds Monday Nights koncert er den amerikanske saxofonist Harvey Wainapel solist.

Orkestrets tredje CD med titlen Count on it udkommer. Igen er der tale om en live-indspilning fra Ridehuset Swinger, og der er vanen tro også to gæster med; nemlig sangerinden Carmen Bradford og saxofonist Jens Søndergaard. Ifølge en avisskribent fra Århus Stiftstidende var det en forrygende koncert, trods en smule hæshed hos aftenens hovedperson:

“Bradford er et oplagt valg i Ridehuskoncerterne, og det kan kun anbefales at lægger vejen forbi. Blot skal man vide, at Bradfords hæshed skyldtes tobaksrøg. Derfor vil publikum være nødt til at nyde fadøl uden cigaretter til: Der er - ganske ufolkeligt - rygning forbudt i Ridehuset i denne uge!”

Ensemblet deltager som lydsiden af billedkunstneren Elle-Mie Ejdrup Hansens omdiskuterede projekt Linien - Lyset i forbindelse med 50 års dagen for Danmarks befrielse.

1995 er også året, hvor Klüvers Big Band turnerer i England og Wales for første gang. Med på touren er sangerinden Deborah Brown. På trods af en enkelt aflyst koncert, bliver orkestret godt modtaget, og en britisk anmelder noterer at:

“This really was mind-bogglingly enjoyable music and of a ludicrously high quality. It made Cream seem like skimmed milk.”

1996 - Sammen med sangerinden Veronica Mortensen drager bigbandet på tour til Estland, hvor de spiller i hovedstaden Tallin. Tre udendørskoncerter og en enkelt jamsession bliver det til i løbet af tourens tre dage.

Tre canadiere, der til daglig udgør den hårde kerne af Torontos jazzscene, er gæster til en koncertaften i Husets Musikteater: saxofonisten og arrangøren Rick Wilkins, trompetisten Ian McDougall samt Guido Basso på trompet og flygelhorn.

Også den amerikanske vibrafonist og marimba-artist Dave Samuels, der bl.a. har spillet sammen med Chet Baker, Gerry Mulligan, Frank Zappa og Pink Floyd, lægger vejen forbi Aarhus for at spille sammen med Klüvers Big Band, foruden et par andre koncerter uden big band, men sammen med orkestrets faste bassist, Jens Jefsen.

Den unge amerikanske basunist og komponist David Springfield, der med støtte fra bl.a. den amerikanske ambassade har opholdt sig i Århus siden midten af 1995 som musiker og husarrangør hos orkestret, spiller en koncert i november måned med udelukkende eget materiale.

Trommeslageren og arrangøren Dennis Mackrel spiller for første gang sammen med bigbandet, mens en anden solist, Ed Neumeister, gentager tidligere succeser.

1997 - Klüvers Big Band fejrer sit 20-års jubilæum med koncerter i Flensborg og Sønderjylland. Afslutningsvis afholdes der en jubilæumskoncert i Musikhuset Aarhus.

CD’en Live in Tivoli, der som navnet antyder er en liveoptagelse fra den københavnske forlystelsespark, udkommer. Gæstesolist Deborah Brown bidrager endnu engang med vokal.

Cæcilie Norby er årets solist til Ridehuset Swinger. Det gratis arrangement har nu nået et så stort popularitetsniveau, at andre af jazzfestivalens arrangører klager over, at bigbandet dræner resten af byen for publikum.

1998 - Efter en intens øvelejr på Samsø indspiller og udgiver ensemblet sin femte CD: Silver Street. Den er et resultat af et samarbejde mellem orkestret, saxofonist Bob Rockwell, hammondorganist Kjeld Lauritsen samt arrangør David Springfield.

Der har været tradition for en nytårskoncert i januar, men i 1998 er den flyttet til februar. Det sker for at få de helt rigtige solister til landet, nemlig saxofonisten/klarinettisten Paquito D’Rivera og vibrafonisten Dave Samuels. Sammen med Klüvers Big Band spiller de latinamerikansk jazz ved tre koncerter i hhv. København, Lund og Aarhus.

Under Festugen dirigerer Jens Winther ensemblet gennem sit eget værk De Fire Elementer.

Det musikpædagogiske arbejde udvides til at omfatte Det Jyske Musikkonservatorium, hvis elever får muligheden for at komponere og arrangere værker til orkestret.

Trommeslageren, arrangøren og orkesterlederen Dennis Makrel har været en hyppig gæstesolist hos bandet igennem årene. Foto: Ukendt.

Trommeslageren, arrangøren og orkesterlederen Dennis Makrel har været en hyppig gæstesolist hos bandet igennem årene. Foto: Ukendt.

1999 - Nytårskoncerten er i år med de to solister Lars Møller på saxofon og guitaristen John Abercrombie.

Sammen med Deborah Brown drager bandet på turné til Tjekkiet og Tyskland med koncerter i Plsen, Prag og Hannover.

Duke Ellingtons 100-årsjubilæum afholdes over fire dage under årets udgave af Ridehuset Swinger sammen med saxofonisten Vincet Herring, der bl.a. har spillet med Art Blakey and the Jazz Messengers, Horace Silver Quartet og The Mingus Big Band. Koncerterne optages og udgives efterfølgende på CD under titlen Tribute to Duke.

Årets anden pladeudgivelse er resultatet af et samarbejde med sangeren Jesper Bjarnesen. Titlen er Good Times og indeholder en række jazz og blues standarder.

Dennis Mackrel vender tilbage til Klüvers Big Band med en lang række hidtil ukendte kompositioner af Thad Jones. Enkelte uafsluttede arrangementer fra skrivebordsskuffen ha Jones’ enke givet tilladelse til, at han færdiggør.

Orkestret trodser århundredets storm d. 3 december og drager til København for at spille koncert Kjeld Lauritsen og Bob RockwellCopenhagen Jazzhouse.

2000

 

2000 - Det lokale spillested Glazzhuset lukker med en afsluttende koncert med bl.a. Klüvers Big Band. Dermed forsvinder et centralt venue for bigbandets aktiviteter i Aarhus, der flytter over på det regionale spillested Voxhall.

Et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatoriums gæsteprofessor Marie Bergman kommer i stand. Resultatet er en mindre turné, hvor Bergman optræder som solist.

Louis Armstrong ville være fyldt 100 år, og han fejres med en række koncerter under Ridehuset Swinger, hvor trompetisten og sangeren Byron Stripling sammen med Dennis Mackrel og resten af orksestret hylder en af jazzens største mestre.

Året byder også på solister som sangerinden Carmen Bradford, trompetisten Bobby Shew samt en jubilæumskoncert for Jazzselskabet, der i 30 år har arbejdet for jazzmusikken i Aarhus. Til festkoncert akkompagneres bigbandet af “De tre Tenorer”, nemlig Bent Jædig, Jesper Thilo og Thomas Frank.

2001 - Året indledes med en turné sammen med Lars Jansson i Sverige og Danmark med seks koncerter på fem dage.

Den amerikanske komponist og arrangør Fred Sturm besøger orkestret med en række nykomponerede værker skrevet specielt til Klüvers Big Band. Ved koncerterne er den danske saxofonist Hans Ulrik gennemgående solist.

Et samarbejde med Den Jyske Operas Kor kommer i stand, hvilket blandt andet fører til opførelsen af et nykomponeret værk af Butch Lacy og en koncert til fejringen af Århus Domkirkes 800 års dag.

De bedste numre fra sidste års fejring af Louis Armstrong udkommer under titlen Better Believe it. Årets anden pladeudgivelse er Go Global, resultatet af et projekt ved navn Verdenskulturfestivalen, og er et samarbejde mellem bigbandet og en række lokale musikere med rødder uden for landets grænser.

2002 - Klüvers Big Band fylder 25 år, mens dets faste samarbejdspartner Butch Lacy kan fejre sit 20. år som fast bosiddende i Danmark. Butch Lacy fejres med to koncerter, hvor han selv medvirker som solist, mens orkestret venter til 2003 med sin egen jubilæumskoncert. I forbindelse med det store jubilæum udgives der også en CD med den passende titel Klüvers Big Band 25 år, en opsamlingsplade med udvalgte skæringer fra bandets historie.

Lacy samarbejder desuden med Suzanne Brøgger om at udarbejde nyt materiale til skoleformidlingen med afsæt i eddadigtet Vølvens Spådom.

I årets første måneder er den amerikanske komponist Matt Harris på besøg med seks nye arrangementer og kompositioner til skrevet specifikt til bigbandet.

Den ærefulde Ben Webster Pris bliver for første gang uddelt i Århus, og bigbandet akkompagnerer årets to vindere, Hugo Rasmussen og Christina von Bülow, til prisfesten. Til alles overraskelse får Jens Klüver overrakt Ben Websters Ærespris på 25.000 kr., eller en tusindlap for hvert år som orkesterleder.

Årets andre solister er klarinettisten Ken Peplowski, den brasilianske perkussionist Afonso Correa, sangeren Bobo Moreno og saxofonisten Marc Vinci.

2003 - Med en mindre forsinkelse spiller orkestret sin 25 års jubilæumskoncert med deltagelse af Dennis Mackrel og Byron Stripling.

To store vokalister optræder i løbet af året for første gang med Klüvers Big Band. Der er tale om den amerikanske crooner Kurt Elling og danske Marie Carmen Koppel.

Dennis Mackrel er fast trommeslager i første halvdel af 2003. I samme periode uropfører han sammen med bigbandet sit nykomponerede værk Suite for a New World.

Den norske saxofonist og komponist Geir Lysne er i Danmark i december måned med nykonponeret musik til Klüvers Big Band, som opføres ved tre koncerter.

En CD-udgivelse bliver det også til: Reflections - Klüvers Big Band with Matt Harris. CD’en indeholder kompositioner og arrangementer af Matt Harris.

2004 - Den amerikanske tidligere pianist og nuværende sangerinde, Dena DeRose, spiller koncert sammen med orkestret i april måned.

Jens Klüver dirigerer bigband og små 1500 skoleelever under årets kæmpekor i Ceres Arena, 2004.

Jens Klüver dirigerer bigband og små 1500 skoleelever under årets kæmpekor i Ceres Arena, 2004.

Den tilbagevendende afsluttende skolekoncert, kæmpekor, er i år - med 1500 skolelever - blevet så omfattende, at den må flyttes fra Musikhusets Store Sal og over i Ceres Arena.

Kurt Elling vender tilbage, og udgør højdepunktet under Ridehuset Swinger, der kan fejre sit 15-års jubilæum.

Sammen med kammerensemblet Aros Camerata lukker bigbandet den første særudstilling på Aarhus’ nye kunstmuseum Aros med et nykomponeret værk fra Butch Lacys hånd.

Arken i Ishøj spiller Klüvers Big Band endnu en koncert i et kunstmuseum, denne gang med sangerinderne Dena DeRose og Marie Carmen Koppel som solister.

For første gang er Klüvers Big Band på tour uden for Europa, da de tager til Canada, nærmere bestemt Toronto. Her deltager bandet i et kulturfremstød under titlen SuperDanish og spiller i alt seks koncerter. Udover koncertvirksomheden prøver bigbandet også deres musikpædagogiske evner, metoder og redskaber af sammen med canadiske skolebørn.

2005 - En række nykomponerede og musikalsk anderledes numre for bigband af Benjamin Koppel uropføres. Koppel deltager selv som solist til de to koncerter.

Ensemblet spiller i løbet af året koncerter med sangerinden Veronica Mortensen, den svenske pianist Lars Jansson, trompetisten og komponisten Jens Winther samt entertaineren Niels Elllegaard, der slutter året af med bandets første Julekoncert.

Bandets 11. CD med titlen Other People Other Plans udkommer under sommerens jazzfestival i Aarhus. Pladen er en række liveindspilninger af saxofonisten Hans Ulriks kompositioner og arrangementer skrevet af bigbandets egen lead trompetist Jesper Riis.

2006 - Klüvers Big Band får besøg af den amerikanske saxofonist Harvey Wainapel og den brasilianske percussionist og trommeslager Marcio Bahia, der med fire koncerter rundt om i landet bringer brasiliansk jazz ud i Danmark.

CD’en Love Being Here, med den århusianske sangerinde Birgitte Laugesen, udkommer. Releasekoncerten afholdes på bandets nye spillested, Studenterhus Århus.

2007 - Klüvers Big Band har eksisteret i 30 år. Det fejres sammen med sangeren Kurt Elling med fem koncerter, ikke bare i Danmark, men også Stockholm. Afslutningsvist optages en koncert af DR til radioen.

Et længe planlagt projekt realiseres endeligt, da Jesper Thilo og Dennis Mackrel begge optræder som solister. Med ensemblet som ramme for det musikalske møde afholdes en række koncerter, som også optages til radio og CD.

Bandet har sit første samarbejde med en rapmusiker, nemlig den lokale musiker Mark Merek.

Til Riverboat Jazz Festival i Silkeborg genoptager ensemblet sit samarbejde med Cæcilie Norby, som også er solist til Ridehuset Swinger, hvor koncerten optages og senere udgives på CD’en I Had a Ball - Greatest and more.

I forbindelse med samarbejdet med Det Jyske Musikkonservatoriu, uropførers værket Cowboy Jazz af Bill Warfield. Værket er inspireret af begivenhederne omkring 11. september 2001. Til koncerten er Warfield selv dirigent og orkestrets egen pianist Mads Bærentzen er solist. Samtidig deltager en række konservatorieelever også i projektet. I samme ombæring opføres Simon Nielsens eksamensprojekt, Suite for Big Band, med ham selv som dirigent og bigbandets trombonist Nikolai Bøgelund Pedersen som solist.

Orkestret har i længere tid manglet et fast øvested, og det seneste faste spillested, Studenternes Hus i Toldboden på Aarhus Havn, er uholdbart som øvelokale og afskåret fra byens puls. Det er derfor en glædelig nyhed for alle, da byrådet beslutter sig for at oprette en ny rytmisk musikscene med tilhørende kontorlokaler for byens musikalske institutioner. Huset er blevet udpeget som lokation, men der skal dog gå nogle år, før alle brikkerne i projektet falder på plads.

2008 - Otto Brandenburg hyldes på årets Skanderborg Festival. Til lejligheden har Nikolai Bøgelund nyarrangeret 15 klassikere for bigbandet, som bakker op om en række danske sangere, bl.a. Daimi, Peter A.G, Søren Sko og Gitte Hænning. Koncerten overværes af 30.000 feststemte festivalgæster og optages til TV med seertal på omkring 200.000. Desuden optages og udgives koncerten på DVD.

Sidste års CD-udgivelse med Cæcilie Norby fejres med en turné med sangerinden.

Gospel-sangerinden Marie Carmen Koppel giver to gospelkoncerter sammen med lokale gospelkor og bigbandet.

Grønlandsk trommesang og maskedans kombineres med moderne bigbandmusik under ledelse af Jesper Riis, der sammen med den dansk-grønlandske sangerinde Aviaja Lumholt har skrevet en række nye numre til bandet.

Under festugen opføres et nykomponeret værk af Søren Monrad med deltagelse af syv klassiske slagtøjsfolk fra Det Fynske Musikkonservatorium. Koncerterne uropføres på Kunstmuseet Aros.

Et andet af årets projekter er en kombination af Rolling Stones og bigbandmusik. To af The Rolling Stones’ faste turnémusikere, vokalist Bernard Fowler og saxofonist Tim Ries, deltager i projektet, hvor 12 af de største Stones-hits bliver nyfortolket og arrangeret for den noget større besætning af Matt Harris.

CD’en Hot House - Thilo meets Mackrel udkommer i løbet af året og er resultatet af sidste års turné med de to solister.

Øvrige solister dette år inkluderer den dengang nye stjerne på jazzhimlen, sangerinden Sinne Eeg, den amerikanske basunist Wycliffe Gordon, sangerinden Karen Busck, ensemblets egen bassist Morten Ramsbøl, bassist Jacob Venndt og violinist Lasse Høj.

2009 - Til årets udgave af Vinterjazz bidrager Klüvers Big Band med fire koncerter med den amerikanske trompetist Terrel Stafford.

Eksildanskeren, pianisten og kompositøren Søren Møller gæster orkestret sammen med den amerikanske saxofonist Dick Oatts.

Under sommerens jazzfestivaler optræder bigbandet sammen med sangerinden Veronica Mortensen, og har til lejligheden arrangeret hendes egne numre til det noget større set-up. Trommerne varetages af Dennis Mackrel, mens amerikaneren Dave Samuels spiller med på vibrafon. Hele projektet blev optaget og udgivet året efter.

I forbindelse med samarbejdet med Det Jyske Musikkonservatorium kommer den amerikanske dirigent og komponist Ed Partyka til byen for at indstudere sin musik med konservatoriets eget bigband og Klüvers Big Band.

Året byder desuden på et stort salsabal i Aarhus’ Rådhushal, en koncert med ny musik fra medlemmer af komponistforeningen Toneart - livetransmitteret på P2, samt en række solistsangerinder; Aviaja Lumholt, Sinne Eeg, Marie Carmen Koppel og Susi Hyldgaard.

2010

 

2010 - Klüvers Big Band får endelig sin egen scene, da Atlas slår dørene op. Administration, øvelokale og spillested er nu for første gang samlet under ét tag. På trods af stolemangel og andre småproblemer er det en lettelse for hele organisationen.

Der afholdes en mindre række af releasekoncerter for at fejre udgivelsen af CD’en I’m the Girl med Veronica Mortensen, optaget live året før.

Saxofonisten Donny McCaslin spiller sammen med bigbandet til Vinterjazz, mens en anden saxofonist, Terell Stafford, vender tilbage for at spille koncerter sammen med orkestret og sangeren Bobo Moreno.

Rolling Stones-projektet tages op igen med fem nye koncerter. Sangen varetages af Moreno, mens saxofonisten Marius Neset tager sig af den instrumentale solistrolle.

Festugen byder på sangerinden Miriam Mandipira og den lokale “verdensstjerne” og guitarist Uffe Steen.

Lars Møller dirigerer i maj måned bigbandet igennem to koncerter med musik af den amerikanske komponist og orkesterleder Maria Schneider.

Orkestrets faste leadsaxofonist, Niels Lyhne Løkkegaard, skriver et nyt værk til bigbandet. Til uropførelsen er det orketrets egen Nikolai Bøgelund, der dirigerer.

Under USA-rejsen turnerede orkestret atter engang med deres mangeårige musikalske samarbejdspartner, croonernes ukronede konge, Kurt Elling.

Under USA-rejsen turnerede orkestret atter engang med deres mangeårige musikalske samarbejdspartner, croonernes ukronede konge, Kurt Elling.

2011 - Som kulmination efter mange års arbejde drager orkestret på turné i jazzens hjemland, USA. Selve touren finder sted i oktober/november og varer 18 dage, med koncerter i Chicago, New York, Washington D.C. og Boston. Aldrig før har et så stort dansk bigband turneret så længe i USA. I alt 11 Koncerter når Klüvers Big Band at spille sammen med crooneren Kurt Elling, som i flere omgange er udnævnt til verdens bedste jazz-sanger af det anerkendte jazztidsskrift Downbeat. Bandet er under protektion af Kronprins Frederik og Aarhus Stifttidendes Fond støtter også projektet og sender samtidig en journalist med på touren for at rapportere hjem til Danmark om touren.

Med samme Kurt Elling turnerer bandet også i de skandinaviske lande samt Holland under den anerkendte North Sea Jazz Festival.

Hjemme i Aarhus giver guitaristen John Scofield koncert sammen med sin faste trommeslager Bill Stewart og Klüvers Big Band.

Henimod slutningen af året samarbejder bigbandet med Aalborg Symfoniorkester for at opføre Duke Ellingtons udgave af Tjakovskijs Nøddeknækkeren.

Af ny musik komponeres der værker af to af bandets egne faste musikere, Niels Lyhne Løkkegaard og Claus Waidtløw, som skriver hvert sit værk til bigbandet.

2012 - Jens Klüver går på pension og overlader roret til Lars Møller, der tiltræder som ny kunstnerisk leder. Orkestret skifter navn til det nuværende Aarhus Jazz Orchestra.

Før Jens Klüvers aftrædelse er der bl.a. besøg af den amerikanske pianist og meget benyttede ‘side-man’ Mulgrew Miller.

Efter Lars Møllers tiltræden samarbejder Aarhus Jazz Orchestra med det tyske Cologne Contemporary Jazz Orchestra for at fortolke det amerikanske trash-metal band Slayer. Det sker til en koncert under årets SPOT-festival med tyske Klaudia Hebbelmann på vokal.

Sangerinden Cæcilie Norby fortolker sammen med Aarhus Pigekor og bigbandet klassiske danske sange af bl.a. Carl Nielsen i forbindelse med Spil Dansk Dagen.

I løbet af året komponeres flere nye værker; heriblandt fire til arkitektoniske perler i byens rum. Jakob Buchanan nyfortolker den klassiske katolske dødsmesse med værket I Requiem. I et samarbejde med Aarhus Domkirkes Kantori og tre solister; sangerinden Indra Rios-Moor, perkussionisten Marilyn Mazur samt guitaristen Jakob Bro uropføres værket i selve Aarhus Domkirke og dagen efter i Aalborg Domkirke.

2013 - Ved årets begyndelse arbejdes der med elektronisk musik, da musikerne Rasmus Bøgelund og Stefan Ringive fra Aarhus Jazz Orchestra mødes med Lars Vissing og elever fra Hjørring Musikskole for at improvisere på laptops sammen med orkestrets to blæsere.

Den legendariske amerikanske fusions-jazz-trommeslager Peter Erskine, kendt fra blandt andet The Weather Report og Steps Ahead, tager på en mindre jazzturne i Danmark sammen med Aarhus Jazz Orchestra med såvel gamle som nye kompositioner.

Et musikalsk udvekslingsprojekt sættes i gang, da musikere fra henholdsvis Norge og Danmark besøger Gambia for at hente inspiration og nye udtryk. Første arrangement, projektet kaster af sig, er Afro-Nordic: en række nykompositioner af de fire norske musikere: pianisten Jon Balke, perkussionisterne Snorre Bjerck og Helge Nordbakken samt komponisten og dirigenten Geir Lysne. Med en syntese af groovy afrobeats og nordisk melodisk fordybelse viser de fire nordmænd sammen med Aarhus Jazz Orchestra den kunstneriske mangfoldighed og spændvidde, jazzen indeholder.

Anden koncertrække i det store udvekslingsprojekt finder sted under Aarhus Festuge, hvor en gruppe på fem ghanesiske musikere gæster Danmark og Aarhus. Gruppen går under navnet Gambia Master Drummers og består af koraspilleren og sangeren Jali Momodou Susso og sabar-trommespillerne Biran Saine, Tapha Faye, Liety Faye og Mam Biran Saine. De Ghanesiske musikere spiller stærkt komplicerede polyrytmer i den vestafrikanske Wollof-tradition, og det bliver et møde mellem den vestlige orkestertradition og jazzens rytmiske rødder.

Jazzen selv er i centrum, da Aarhus Jazz Orchestra sammen med Morten Lindberg, bedre kendt som Master Fatman, fejrer genrens 100-års fødselsdag gennem en række velbesøgte formidlingskoncerter. Det sker under Ridehuset Swinger, og koncerterne er derfor gratis.

Den folkekære Birthe Kjær optræder med selvvalgte numre med orkestret under årets The Tall Ships Races, mens Cæcilie Norby sammen med orkestret hylder Burt Bacharach med fire koncerter rundt om i landet.

Lars Møllers hyldest til Igor Stravinksy, ReWrite of Spring, der er en nyfortolkning af Stravinskys Le Sacre du printemps uropføres. Det er ikke første gang, at Møller fortolker og hylder Stravinskys stærkt nyskabende polyrytmiske musikalitet. Optøjer, håndgemæng og nævekamp, som det var tilfældet til uropførelsen af Stravinskys oprindelige forlæg, bliver det dog ikke til. Orkestret bakkes op af to solistnavne; den amerikanske saxofonist David Liebman og perkussionisten Marilyn Mazur.

2014 - Året begynder med de traditionsrige Vinterjazz-koncerter, der i år er med Jesper Thilo på saxofon og Dennis Mackrel på trommer. Fem åbne koncerter og en lukket workshop for regionens bigbands under Store Big Band Dag bliver det til.

Et nyt samarbejde med Aarhus Kommunes Magistratsafdeling for Sundhed & Omsorg begynder med en koncert for besøgsvenner og deres værter i Rådhushallen. Til denne særlige ældrekoncert er sangerinden Gitte Hænning solist. Hænning og resten af orkestret drager efter koncerten videre til Europas største Jazzfestival, nemlig Jazzahead i Bremen, hvor de æren af at åbne festivallen. Ud over udlandskoncerten spiller de også en række hjemlige koncerter.

I Belgien præsenterer Aarhus Jazz Orchestra The Contemporary Big Band voice of Denmark til den store jazzfestival Brosella under Lars Møllers ledelse.

Under årets SPOT-festival fortolker Aarhus Jazz Orchestra sammen med trommeslageren Emil de Waal og laptopmusikeren Spejderrobot numre af den elektroniske musiks fædre Kraftwerk. Til koncerten opføres også en visuel fortolkning af Kraftwerk, skabt af den tyske kunstner og eksperimentelle filmskaber Max Hattler.

Kurt Elling spiller igen koncert i Danmark sammen med orkestret.

Til Ridehuset Swinger er det den svenske sangerinde med det literære navn Viktoria Tolstoy, der er solist.

Aarhus Jazz Orchestra samarbejder desuden med en af landets fremmeste musikformidler, Sigurd Barrett, om formidlingskoncerter for børn. Det er resultatet af et samarbejde med Viborg Kommune, Kulturprinsen og den årlige festival Snapsting for Børn.

I forbindelse med det musikformidlende arbejde er orkestret også vært for den amerikanske basunist Jiggs Whigham, der i forbindelse med en workshop i Aarhus også spiller en koncert med bigbandet.

Igor Stravinsky gentænkes atter, da Aarhus Jazz Orchestra slår sig sammen med Det Kongelige Biblioteks eget ensemble, Diamant Ensemblet, for at fortolke den russiske komponist gennem et møde mellem rytmisk og klassisk musik.

Ved jubilæumskoncerten i forbindelse med Aarhus Festuges 50-års jubilæum fortolker jazzorkestret, under overværelse af Hendes Majestæt Dronning Magrethe, sammen med Thomas Helmig og TV2 klassiske aarhusianske kærlighedssange i selskab med Dicte og Per Vers. Omkring 15.000 festglade aarhusianere fylder Mindeparken til bristepunktet.

Bent Fabricius-Bjerres 90-års fødselsdag fejres med et show i Musikkens Hus i Aalborg, hvor det lokale Aalborg Symfoniorkester sammen med Aarhus Jazz Orchestra sætter de musikalske rammer for en lang række danske solister med Cecilie Frøkjær som vært. Koncerten optages og sendes efterfølgende på TV 2.

2015 - Lars Møllers værk The ReWrite of Spring og Jakob Buchanans Buchanan Requiem udgives på CD. Begge plader høster gode anmeldelser, og belønnes ved Danish Music Awards Jazz 2016, da begge værker og kompositører nomineres i kategorierne Årets Danske Jazzudgivelse og Årets Danske Jazzkomponist, hvor Buchanan Requiem vinder i begge kategorier.

Lars Møller tager sin afsked som orkesterchef og kunstnerisk leder, men fortsætter som huskomponist. Han afløses af Peder Udengaard, der tiltræder som ny orkesterchef.

Årets Vinterjazz varetages med Aarhus Jazz Orchestras faste 1. tenorsaxofonist Michael Bladt i spidsen, der sammen med den Grammy-nominerede amerikanske pianist, komponist, arrangør og dirigent Chuck Owen fejrer en af jazzens største saxofonister, Micheal Brecker.

Quincy Jones hyldes af orkestret gennem en række koncerter. Den finske komponist og arrangør Vellu Hallkosami har til lejligheden opstøvet hidtil uudgivne og ukendte numre fra legendens hånd.

En anden række hyldestkoncerter tilegnes den store saxofonist Wayne Shorter. Med amerikaneren Adam Nussbaum på trommer spiller orkestret i første omgang klassiske Shorter-kompositioner, mens koncertens anden halvdel har den danske saxofonist Claus Waidtløw i fokus: her fremfører orkestret nye kompositioner af Waidtløw. der har ladet sig inspirere af Shorter.

Bigbandets fortolkning af Kraftwerk opføres igen, denne gang tilsat musikeren Rumpistol, da de med tre koncerter varmer op til en CD-indspilning af projektet.

Den tematiske ramme for årets udgave af Ridehuset Swinger er Brazilian Big Band Nights, og Aarhus Jazz Orchestra flankeres af de brasilianske gæstesolister Marcio Bahia på trommer og vokalisten Joca Perpignan.

Carl Nielsen ville være fyldt 150 år, og det fejredes med en række opførelser af hans elskede værker for kor. Flere hundrede lokale korsangere inviteredes med på scenen gennem Kor72’s store projekt Korkaravanen, hvor Aarhus Jazz Orchestra udgør den instrumentale del. I alt fire koncerter i hele landet bliver det til, bl.a. i DR Koncerthuset med over 600 sangere fra københavnsområdet.

Birthe Kjær indtager igen Rådhushallen, mens Dario Campeotto udfolder en mere ukendt side af sig selv, da han sammen med Aarhus Jazz Orchestra spiller en række koncerter i Danmark med et stort bagkatalog af croon-klassikere.

Værket Lights af Niels Lyhne Løkkegaard & Jacob Kirkegaard overfører idéen om lysets fysiske indvirkning på kroppen til lydens verden, og søger at opbygge et rum hinsides den distancerede æstetiske nydelse af musik og lyd. Værket var komponeret specifikt i anledning af Aarhus Festuges tema “Lys - Mere Lys” og blev udgivet i 2016 på et amerikansk label for lydkunst.

Jakob Buchanan (t.v.) blev hædret for sit værk Requiem med hele to priser ved DMA Jazz i 2016. Her ses han under fremførelsen af sit prisvindende værk i Aarhus Domkirke, flankeret af sangerinden og solsiten Indra Rios-Moor.

Jakob Buchanan (t.v.) blev hædret for sit værk Requiem med hele to priser ved DMA Jazz i 2016. Her ses han under fremførelsen af sit prisvindende værk i Aarhus Domkirke, flankeret af sangerinden og solsiten Indra Rios-Moor.

2016 - Gennem en række koncerter på gymnasier og offentlige spillesteder hylder Aarhus Jazz Orchestra sammen med Geir Lysne den danske komponist og jazzmusiker Jens Winther, der døde i 2011.

Orkestret begynder et samarbejde med vidensfestivallen Århundredets Festival. Bandet hjælper med at formidle den af festivallen udvalgte historiske periode, gennem en koncert hvor den ældre swingmusik er i fokus. Åbningskoncerten, er med den danske sangerinde Kira Skov, der formidler 1950’ernes swing.

I forbindelse med åbningen af Aarhus Jazz Festival fremfører Aarhus Jazz Orchestra sammen med saxofonisten David Sanborn den første samlede opførelse af hele Miles Davis’ og Gil Eveans værk, Sketches of Spain, på dansk jord.

Temaet for årets Ridehuset Swinger er Flamenco Big Band Nights, hvor orkestret spiller fire aftenkoncerter under ledelse af den spanske saxofonist og komponist Perio Sambeat. Som et nyt tiltag er der arrangeret madmarked på Officierspladsen sammen med Kulbroens Madmarked og Kødbyens Mad & Marked.

Projektet Bollywood Beats and Big Band - et samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra, Randers Kammerorkester og de to indiske klassiske musikere Abhijit Banerjeee på tabla og Kala Ramnath på violin kulminerer foreløbigt med fremførelsen af værket Part 1: Glow of Benares - både med en rejse til Indien og senere med en mindre turné i Danmark, heriblandt ved den officielle åbning af den årlige SPOT Festival. Projektet resulterer også i formidlingsarrangementer, både i børnehøjde og for de voksne, hvor projektets musikere sammen med Morten Lindberg fortæller om Indiens musik og kultur.

Aarhus Jazz Orchestra samarbejder med Carl Quist Møller om en oplevelseskoncert me titlen Bi Bob the Bee. Projektet er målrettet indskolingsbørn og koblede klassisk flip-animation sammen med fortælling og bigbandmusik og aktiv inddragelse af børnene. DR deltog også i projektet og lavede 7 mindre TV-afsnit med udgangspunkt i koncerten, der blev vist på DR Ramasjang.

Niels Lyhne Løkkegaard skrev endnu et værk i forbindelse med Aarhus Festuge, fremført af Aarhus Jazz Orchestra på Dokk1. Værket Tyngdebølger, inspireret af 100-året for Einsteins generelle relativitetsteori og med kompositorisk udgangspunkt i tyngdebølgernes lyde.

Birthe Kjær og Aarhus Jazz Orchestra afholdt sammen med Aarhus Kommune Nordeuropas største ældrekoncert, med mere end 2500 koncertgængere i Ceres Park & Arena.

To CD-udgivelser blev det til; Claus Waidtløws Apples for Adam og crossover-projektet Aarhus Jazz Orchestra Plays Kraftwerk feat. Emil de Waal, Spejderrobot, Rumpistol og Simon Toldam.

Orkestret fik mindre prishøst med hele 5 nomineringer og 2 priser. Jakob Buchanan vinder Årets Danske Jazzudgivelse og Årets Danske jazzkomponist til Danish Music Adwars Jazz for albummet Buchanan Requiem, Lars Møllers ReWrite of Spring er nomineret i samme to kategorier, og orkesterchef Peder Udengaard er nomineret til P8 Jazz Prisen for sit arbejde med bl.a. eksterne samarbejder og langsigtet finansiering.

2017 - Ved åbningen af Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad uropfører Aarhus Jazz Orchestra Lars Møllers komposition To a New World sammen med den århusianske vokalgruppe Concert Clemens og korsangere fra Pafos, Cypern ved den officielle åbning i Musikhuset Aarhus. Musikere fra orkestret spiller ved den efterfølgende offentlige lysparade med 76.000 publikummer, bl.a. med en fraktion af Jakob Buchanans nykomponerede værk, On Rosenhill, med titlen ”Stemmer fra Rosenhøj”. En uge efter rejser orkester og kor til Pafos, Cypern og spiller igen Lars Møllers nykomponerede værk ved den cypriotiske kulturhovedsstadsåbning.

Aarhus Jazz Orchestra spiller til den TV-transmitterede koncert Lyden af Mercur, hvor det optræder sammen med 15 kendte danske solister. Koncerten bliver til i samarbejde med Horsens Ny Teater og blev sendt for at afslutte for TV-2 Charlies serie om netop Radio Mercur.

Det musikalske udviklingsprojekt Bollywood Beats and Big Band - Glow of Benares afsluttes med en række koncerter og musikaktiviteter i Danmark. Et udvalg af musikken fra projektet udkommer på CD.

On Rosenhill – et nykomponeret værk af Aarhus Jazz Orchestras prisvindende trompetist, Jakob Buchanan, kobler bigbandmusik, videokunst og stemmer fra Rosenhøj, en almen boligforening i det sydlige Aarhus, sammen. På Søndervangskolen i Rosenhøj bidrog elever fra 9. årgang til såvel værkets visuelle som detts musikalske indhold. Et uddrag af det endelige værk blev vist som en del af åbningen af EYC2017 – European Youth Consensus, det største kulturhovedstadsarrangement i Magistratsafdelingen for Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Ridehuset Swinger går i år under navnet South African Big Band Nights. Med den engelske saxofonist og arrangør Julian Argüelles’ arrangement som musikalsk ramme, og med en stemningsfuld visuel scenografi udarbejdet af videokunstner og scenograf Laura Rathschau og digital- og interaktionsdesigner Ruben Lisboa, lægger omkring 12.000 publikummer vejen forbi Ridehuset for at opleve Aarhus Jazz Orchestra sammen med den afrikanske a cappella-gruppe iComplete og danserinden Lulu Mlangeni.

Solar Walk er et samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra og The Animation Workshop, og er en del af projektet ORIGINS 2017, et samarbejde mellem fem aarhusianske ensembler om at præsentere ny musik, der skal formidle store videnskabelige ideer og stille spørgsmål til kosmos. Den klassiske komponist Niels Marthinsen komponerer musikken til alle ensemblerne, mens sanger og komponist Susi Hyldgaard yderligere bidrog til Aarhus Jazz Orchestras værk. Med afsæt i musikken skabte den prisvindende animationsfilmskaber Réka Bucsi en animationsfilm i samarbejde med The Animation Workshop i Viborg Kommune. Resultatet blev en koncertfilm, hvor billeder og musik gik op i en højere enhed. Filmen havde premiere på Viborgs Animationsfestival og tiltrak sig både national og international bevågenhed. Et uddrag af animationsvideoen vandt senere den prestigefyldte Berlinale - Audi Short Film Award.

Orkestret samarbejder igen med Sigurd Barrett, denne gang under Viborgs Snapsting, hvor Aarhus Jazz Orchestra havde arrangeret Barretts musik om danmarkshistorien for bigband.

Organisatorisk tiltræder Dorthe Andersen som ny orkesterchef, mens et nyt talentudviklingsprojekt søsættes i form af Danish Youth Jazz Orchestra, et samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra og Det Jyske Musikkonservatorium med regionale midler i ryggen, der skal udvikle unge blæserere.

Stifter af Klüvers Big Band, Jens Klüver, stod i spidsen for 13 koncerter på Aarhus Kommunes lokalcentre og Folkestedet i Aarhus. Koncerterne var jubilæumskoncerter, der skulle fejre bandets nu 40 år.

2018 - Aarhus Jazz Orchestra spiller åbningskoncert i forbindelse med Aarhus 2018 - Europæisk Frivillighovedstad, som byen i 2018 er udnævnt som.

Ved DM Festen spiller en mindre gruppe fra bigbandet op sammen med Bogfinkevej og Ida Corr.

Ved årets Vinterjazz uropføres værket Sketches of Barcelona, komponeret af orkestrets faste tenorsaxofonist Cesar Joaniquet, der selv er opvokset i Barcelona, og den ligeså catalanske Jorge Rossy, der akkompengerer orkestret på vibrafon.

Sammen med de to solister, elektromusikeren Bjørn Svin og cellisten Ida Nørholm, uropfører Aarhus Jazz Orchestra værket Danse Macabre af komponisten Signe Bisgaard, med designeren Laura Rathschaus scenografi, der inkorporerer såvel orkester, som scenen, Aulaen på Aarhus Universitet. Værket opføres i forbindelse medd Aarhundredes Festival, der i år har La Belle époque som tema, og undervejs i koncerten fortæller historieformidler Søren Hein om perioden.

Den schweizsiske trio VEIN bestående af Florian Arbendz på trommer, Micheal Arbendz på piano og Thomas Lähns på bas, slutter sig til Aarhus Jazz Orchestra på en international tourné i hhv. Tyrkiet, Østrig og Danmark.

Den spanske altsaxofonist Perico Sambeat, der også var solist til Ridehuset Swinger 2016 - Flamenco Big Band Nights, er atter i Danmark for at formidle flamenco-traditionen sammen med Aarhus Jazz Orchestra. Denne gang er der tale om tre koncerter i hhv. Aarhus og København.

Årets lokalcenterkoncerter hedder Dit hjerte er i fare Andresen. Her besøger en mindre trup af musikere fra jazzorkestret lokalcentre i Aarhus Kommune sammen med jazzsangerinden Karoline Budtz for at spille sange fra 1930-1950.

I forbindelse med Hans Kongelige Højhed Kronpins Frederiks 50 års fødselsdag lanceres løbet Royal Run, og Aarhus Jazz Orchestra spiller i den forbindelse en koncert som består af et Aarhus-medley med velkendte Aarhussange, sunget af solisterne Ida Corr, Bogfinkevej, Jeanette Bonde og Kris Hermann. Koncertens suprise-artist er sangerinden Ann-Mette Elten fra På Slaget 12.

Ved Riverboat Jazz Festival i Silkeborg spiller bigbandet afslutningskoncert med udgangspunkt i den New Orleans-inspirerede jazz sammen med den amerikanske basunist Wycliffe Gordon.

Ved den årlige Jazzgalla i Musikhuset, der kickstarter Aarhus Jazz Festival, gæster sangerinde og komponist Melody Gardot Aarhus og spiller sine egne numre sammen med Aarhus Jazz Orchestra.

Temaet for årets Ridehuset Swinger er Scandinavian Big Band Nights, der hylder den nordiske jazzstil. Solisterne er sanger og entertainer Mads Mathias og den svenske sangerinde Mimi Terris. To aftener optræder den norske sangerinde Live Foyn Friis også som suprise-gæst.

Til årets ældrekoncert i Rådhushallen er det den folkekære sanger Dario Campeotto, der står på scenen sammen med Aarhus Jazz Orchestra.

I et samarbejde med Danmarks grimmeste festival, Grim Fest, opstår et projekt, hvor orkestret for første gang spiller sammen med en af landets bedste freestyle-rappere Pede B og sammen fortolker numre fra rapperens store bagkatalog. Senere på året mødes hiphop og jazz-musikken atter, da de spiller koncert på Bremen Teater i København, denne gang med projekttitlen Lilla Røg. Forberedelserne og dele af koncerten følges af DR’s kulturmagasin Gejst og vises efterfølgende på TV.

I samarbejde med Aarhus Festuge og Frivillighovedstaden spiller Aarhus Jazz Orchestra op til fællessang for alle interesserede.

Aarhus Jazz Orchestra fylder Aarhus Citykirke til bristepunktet med musikere og gospelmusik sammen med Marie Carmen Koppel og Aarhus Gospel Singers ved hele tre koncerter.

Året sluttes af med en julekoncert i Aarhus Domkirke sammen med Skt. Clemens Drengekor og gæstesolist, sangerinden Indra Rios-Moore, hvor et nyt værk af saxofonist Cesar Joaniquet - Sonum Cathedralis - uropføres.