Mindeord for Master Fatman

“Jazzen er en ørreddam der har fået for meget foder”

 
Fatman_turban_1%2C4MB_beskaaret.jpg
 

Ordene er Master Fatmans, og de blev sagt til Danish Music Awards Jazz 2018 hvor han - som så mange gange før - var den ærlige og kærlige vært, der med overskud, humor og passion i rå mængder, formidlede jazzens væsen til folket.

Natten til tirsdag d. 26. april 2019 gik han bort - alt for tidligt - og nu er han draget videre på sin karmarejse i jazzmosfæren. Han har gennem hele sit liv bidraget til jazzens udbredelse i Danmark, og der er ingen tvivl om, at han vil blive savnet af alle som kendte ham. Tabet af Master Fatman er ikke mindst et tab for jazzmiljøet.

Og Master Fatman har ret: Jazzen ER som en ørreddam der har fået for meget foder. Aldrig har dansk jazz muteret, formeret og forgrenet sig i et tempo som nu. Jazzen er helt ustyrlig og den vil det hele på én gang - fuldstændigt som “Tykmesteren” elskede det. 

Master Fatman havde et særligt blik for, hvorfor jazzen er vigtig i et samfund som vores. Jazz er irrationelt. Jazz er leg. Jazz er improvisation og kreativitet, fyldt med energi og vovemod. Jazz er en ustyrlig ørreddam fyldt med gode idéer og impulser - og det har vi brug for. 

Der er bred enighed om at vi - i et samfund hvor den teknologiske og kulturelle udvikling løber stadigt stærkere - har brug for kreativitet, gode idéer og iværksætterånd, men hvad gør vi så, når uddannelsessystemet har stirret sig blind på tests, karriereplaner og mekaniske færdigheder, og samfundets eneste mål synes at være økonomisk effektivisering og vækst? 

Ja, tidligere kunne vi i hvert fald tænde for P8 og lytte til Master Fatman og til jazz og her få et alternativt perspektiv på verden. Jazzen har vi heldigvis stadig, men Master Fatmans særlige blik for værdien af det skæve, det uperfekte, det skøre og det eksperimenterende som katalysator for menneskelig kreativitet - det savner vi allerede!

Aarhus Jazz Orchestra har ved flere lejligheder haft fornøjelsen af at samarbejde med Master Fatman. Senest i foråret 2018 hvor han - som vært for projektet “Flamenco Big Band” - begejstrede hundredevis af børn i DR’s Studie 2.

Master Fatman formidlede ikke bare musikken, men kærligheden til den. Han skabte musikalske fællesskaber, hvor alle var velkomne, og med sin viden, dedikation og kærlighed åbnede han jazzen op for det almene, brede publikum. Tak for det, Morten.

Vores tanker går til familien og de nærmeste.