Sanselig jazz med indiske krydderier

Foto: Mathilde Smedegaard

Mere end 600 børn fik vækket sanserne i et musikalsk kulturmøde mellem Indien og og vesten, da Lars Møllers Bollywood Beats and Big Band - for børn blev præsenteret for nysgerrige folkeskoleelever.

Det summer af liv på ”Udsigten” på Dokk1 mandag formiddag d. 2. maj. Godt og vel 100 børn har rykket sig tæt sammen på hver sin måtte på gulvet og kigger op mod den store forsamling af musikere fra Aarhus Jazz Orchestra, Randers Kammerorkester og på de to helt særlige gæster, indiske Kala Ramnath på violin og Abhijit Banerjee på tabla. Iklædt gul fra top til tå træder Morten Lindberg aka. Master Fatman frem foran musikerne og introducerer for de mange spændte folkeskolebørn, hvad der de næste tre kvarters tid er i vente. Børnene følger med stor engagement og nysgerrighed med i armbevægelserne i den indiske hilsen, som Master Fatman laver sammen med børnene til de to indiske gæster. Arrangementet hedder ”Bollywood Beats and Big Band – for børn” og har gjort Lars Møllers storslåede og helt unikke koncertsamarbejde til en formidlingsoplevelse for en flok heldige skolebørn.

Og børnene følger spændte og nysgerrige med. Tonerne smyger sig ud i det store rum og sætter stemningen i den helt specielle oplevelse, hvor sanserne legende aktiveres. Musikken fortæller historier om indiske togture og om den hellige flod Ganges og tager børnene med til de mest stemningsfyldte afkroge af Indien. Alt sammen ved at lade musikken tale for sig selv – og ved at lade børnene tale med musikken, som når de af indiske Abhijit lærer at tale tablaens sprog. Imellem numrene forstærkes fortællingerne af Master Fatman, som formidler sin sin viden om det fascinerende asiatiske land til børnene, blandt andet ved at kaste velduftende indiske krydderier ud til tilhørerne.

”Min rolle er at åbne døren for børnene ind til en anden verden og at vække deres sanser. Børnene kan sagtens forstå musikken, men jeg hjælper dem med, hvad de skal lytte efter, og til at dufte sig helt ind i Indien. Musikken kan godt virke lidt overvældende på nogle af børnene, men sådan her får de en helt andet perspektiv på koncerten, hvor de får lov at opleve musikkens gennem deres sanser” fortæller Master Fatman.

Musik og læring i folkeskolehøjde

Som en del af samarbejdsaftalen med Magistratsafdelingen for Børn og Unge i Aarhus Kommune lægger Aarhus Jazz Orchestra stor vægt på formidling af jazz og kultur til børn. At skræddersy musikalske oplevelser til børn, således at de får en helt ny og anderledes forståelse for musikkens liv, prioriteres højt i orkestrets virke som innovativ og nærværende kulturinstitution, ikke kun i Aarhus men i hele Danmark. Derfor blev arrangementet oplevet af i alt 600 børn i både Aarhus, Viborg og København. Gennem formidlingskoncerterne får børnene i mødet med den indiske klassiske musik og den vestlige bigband-jazz en helt anden forståelse for både sin egen kultur og for omverdenen. Børnene lærer, at musikken som et fælles sprog ingen oversættelse behøver, og at en sammensmeltningen mellem vidt forskellige kulturer og traditioner kan skabe noget helt nyt og smukt. En lærer fra Rosenvangskolen udtrykte det således:

”Det her med, at der er to indere med nye instrumenter, som børnene får lov at tale med, og som kommer med nye lyde og anderledes instrumenter, det giver børnene noget andet, end de kan få ved at sidde på en stol til danskundervisningen. Koncerten aktiverer mange sanser, også med duftene fra de forskellige krydderier. Jeg er her med en modtagelsesklasse, hvilket vil sige en gruppe flygtningebørn."

Og man behøver ikke at komme være vokset op i hverken Indien eller Danmark, for at mærke kulturens vingesus gennem musikken:

"Min kollega og jeg var ikke i tvivl om, at vi ville med til arrangementet her, da vi fik invitationen til det. Musik et et fælles sprog, som kan forstås på tværs af alle sprog, og at få denne oplevelse sammen med en gruppe danske børn på Dokk1, det giver disse børn rigtig meget danskhed med sig hjem.”

Musik kan vi alle forstå - her behøver vi ingen tolk. Musik er en af de smukkeste udtryksformer for kultur og traditioner, som kan nydes i både voksen- og børnehøjde. Projektet her var den første del af en række spændende nye musikoplevelser med ensemblet Bollywood Beats and Big Band. Næste del vil blive præsenteret i 2017.

Bollywood Beats and Big Band præsenteres af Aarhus Jazz Orchestra, et af Europas førende bigbands, og Randers Kammerorkester i samarbejde med Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.