Rekordår for Aarhus Jazz Orchestra

Aarhus Jazz Orchestra har aldrig gjort det så godt!

Med en publikumsfremgang på over 40% og stigende indtægter kan Aarhus Jazz Orchestra for 2015 præsentere de bedste resultater nogensinde.

Mens Kulturhovedstad Aarhus 2017 rykker tættere og tættere på, er Aarhus Jazz Orchestra allerede i højt gear og musikken spiller. Orkestret præsterede de absolut bedste resultater i dets snart 40-årige levetid. Årsrapporten for 2015 viser en publikumsrekord på mere end 50.000 tilhørere – 15.000 flere end i 2014 – og en markant stigning i aktivitetsniveau. Den Aarhus-baserede kulturinstitution formår mere end nogensinde før at levere varierede og nytænkende musikoplevelser i absolut topkvalitet.

”2015 har været et afgørende og vildt år for Aarhus Jazz Orchestra. Vi har ikke kun lavet om på hele vores organisering, vi har også oprettet et Artistic Advisory Board og lavet en model for komponister, der tilknyttes orkestret i længere perioder. Det betyder, at vi er meget bedre rustet til at jagte og realisere de høje ambitioner, vi har på orkestrets vegne med Aarhus Jazz Orchestra som et fyrtårn i det rytmiske musikliv i Danmark og Europa.”, udtaler Peder Udengaard, orkesterchef for Aarhus Jazz Orchestra.


Stigningen i aktivitetsniveauet og publikumsrekorden er også et udtryk for en forgrening af Aarhus Jazz Orchestras virke til nye målgrupper. Med adskillige kommunale, nationale og internationale samarbejder leverer orkestret en bred vifte af kunstneriske og formidlingsmæssige oplevelser. Sammen med et stort antal koncerter henvender orkestret sig til alle aldersgrupper gennem udgivelser, formidling og workshops. For programchef Rasmus Bøgelund er der fokus på den gode, vedvarende oplevelse for publikum:

”Med al den kunstneriske udvikling og alle de nye initiativer, vi tager for at opnå det, vi gerne vil på det kunstneriske plan, handler det også for Aarhus Jazz Orchestra om at give publikum en oplevelse, der bliver siddende lang tid fremad. Det handler om at have hjertet med i alt, hvad vi laver, samtidig med at vi har den høje ambition om det kunstneriske niveau. Det er det, der rører mig, når jeg oplever det, og det er også det jeg mærker rører publikum. Og det er det, Aarhus Jazz Orchestra symboliserer i al sin enkelhed.” 

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende bigbands med mere end 100 koncerter hvert år i ind- og udland. Orkestret består af nogle af de absolut bedste danske jazzmusikere, hvoraf flere er solister i international klasse. Siden oprettelsen i 1977 (dengang: Klüvers Big Band) har orkestret arbejdet sammen med flere af hvor tids største jazzikoner. Men støtte fra Aarhus Kommune og Statens Kunstfond er Aarhus Jazz Orchestra det eneste rytmiske basisensemble i Danmark. 


FAKTA

  • Fra 2014 til 2015 steg publikumstallet med 41 % og orkestret satte derved publikumsrekord med mere end 50.000 tilhørere
  • I efteråret 2015 stod Aarhus Jazz Orchestra bag udgivelserne ”Buchanan Requiem” og ”ReWrite of Spring”, som begge kom på Politikens liste over årets 10 vigtigste udgivelser.
  • Aarhus Jazz Orchestra har e stigning i aktivitetsniveau på 34 % fra 2014 til 2015, og har brudt den normalvise aldersskæve publikumsfordeling til nu at præsentere musik og aktiviteter for alle aldersgrupper
  • Aarhus Jazz Orchestra leverede for 2015 et regnskab, der viser stigende egenindtægter og balance i økonomien