Buchanan Requiem vinder to DMA Jazz priser

Det anmelderroste Buchanan Requiem kan nu pryde CV'et med hele to Danish Music Awards Jazz 2016 priser i kategorierne "Årets Danske Jazzkomponist" og "Årets Danske Jazzudgivelse".

I 2012 så Buchanan Requiem for første gang dagens lys. Allerede dengang blev komponist Jakob Buchanan hyldet for sin fortolkning af den katolske dødsmesse, som forenede klassisk kor, bigband-jazz og formidable solistpræstationer. I efteråret 2015 kunne det nyfortolkede rekviem endnu engang opleves ved en række koncerter, denne gang i forbindelse med værkets udgivelse. Igen regnede stjerner og rosende anmeldelser ned over Jakob Buchanan og Aarhus Jazz Orchestra. Stjerneregnen kulminerede for alvor i november 2016, hvor udgivelsen bragte priserne "Årets Danske Jazzkomponist" og "Årets Danske Jazzudgivelse" med hjem ved det årlige Danish Music Awards Jazz.

 

Komponistens nye værk er på en gang sublimt, overraskende og fascinerende. Påvirkninger fra jazz, klassisk bigband og kormusik forenes til et moderne mesterværk, der føles meget personligt og spirituelt (udtalelse fra akademimedlem).

På en storslået mandag aften i Bremen Teater i København var størstedelen af den danske jazzscenes mest markante aktører samlet. Dens store koncertsal rungede af klapsalver og hujen, da Jacob Buchanans navn to gange blev råbt op, og han bevægede sig fra sit sæde og op på scenen. Ydmygt får Jakob takket både familie og musikalske samarbejdspartnere, hvorefter han beder salen om at give en stor hånd til Aarhus Jazz Orchestra. Både i salen og ud af radiohøjtalerne hjemme i folks stuer klingede begejstringen over det moderne og nytænkende værk.

Af Per Bergman3.jpg

Foto: Per Bergmann

Denne musiker har med værket bevæget sig ind i et helt nyt felt for jazzen. Værket behandler en række klassiske greb, samtidig med at det giver plads til store solister, som træder igennem og giver værket personlighed og improvisatoriske dimensioner. Det er med til at modernisere denne klassiske stilart og bringe den ind i vores århundrede (udtalelse fra akademimedlem).

Buchanan Requiem er en hyldest til de døde - og til livet. De medvirkende solister kendte Jakob Buchanan fra tidligere samarbejder, og værkets forskellige elementer er derfor skrevet specifikt med dem for øje. Og det mærkes tydeligt på den måde, hver en tone og twist flyder sammen til en forførende og medrivende helhed. Buchanan har i sit arbejde med sit rekviem haft nedbrydning af musikalske grænser som et gennemgående tema. Den klassiske kor-æstetik blandes med jazzens “orkesterklangverden”. De gamle latinske tekster (sunget af Aarhus Domkirkes kor) blandes med tekster på engelsk skrevet med udgangspunkt i buddhistiske talemåder og ordsprog sunget af jazz sangerinden Indra Rios Moore), som også synger 4 satsen Sanctus på Spansk, da hun er født og opvokset I N.Y. med både engelsk- og spansktalende forældre.

 

Medvirkende

Jakob Buchanan, flygelhorn og trompet
Indra Rios-Moore, vokal
Marilyn Mazur, percussion
Jakob Bro, guitar og loops
Jonas Westergaard, bas
Cersten Seyer-Hansen, dirigent
Aarhus Jazz Orchestra
Aarhus Domkirkes Kantori

Læs mere på www.buchananrequiem.com

 

Aarhus Jazz Orchestra markerede sig ved DMA Jazz 2016 ved intet mindre end 5 nomineringer, hvoraf Buchanan Requiem altså vandt i to kategorier. Lars Møllers Rewrite of Spring var også nomineret i kategorierne "Årets Danske Jazzkomponist" og "Årets Danske Jazzalbum". Derudover var orkesterchef Peder Udengaard nomineret til P8 Jazz Prisen - en pris til særlige ildsjæle i det danske jazzmiljø.