Bigband og 120 korsangere spiller Frivillighovedstaden i gang!

I 2018 er Aarhus frivillighovedstad i Europa. Et år, der skal stå i medborgerskabet og samskabelsens tegn. I Aarhus Jazz Orchestra skal året især handle om at invitere publikum til at være medskabere af musikken - og det starter allerede til den officielle åbning.

 

"Det er jo en spektakulær begivenhed. Jeg tror, det bliver udfordrende og intenst. Jeg glæder mig helt vildt meget," fortæller Mia Butler, der har meldt sig til som korsanger til Aarhus Jazz Orchestras frivillige kor.

Da Aarhus Jazz Orchestra før jul smed et opslag op på Facebook og søgte korsangere til den officielle åbning af Aarhus Frivillighovedstad 2018, gik der ikke mere end en uge. Så havde de første 100 sangglade mennesker meldt sig til at synge "I skovens dybe, stille ro" i Rådhushallen med bigbandet til åbningen.

"Jeg synger normalt i landsbykoret, Borum-Lyngby koret, og vi er ikke vant til at synge med sådan et orkester. Det er rigtig spændende," siger Mia Butler.

Det har hverken været et krav, at korsangere skulle være trænede, professionelle eller have prøvet det før. Så længe man har lyst til at synge, er der plads ved orkestrets side. Det har fået alt fra enlige, vennepar og hele familier til at melde sig til.

"Jeg sang også med Aarhus Jazz Orchestra til åbningen af Aarhus 2017. Det var en stor oplevelse. Vi har kort øvetid, og så skal det hele bare klappe. Det giver sommerfugle i maven," siger Mia Butler.

 

Fællessang åbner til musikken

Koncerten til åbningen af Aarhus Frivillighovedstad 2018 består af tre sange: "Solen er så rød mor", "Se nu stiger solen" og "I skovens dybe, stille ro". Værkerne er arrangeret og fremført af Marie Højlund, der skabte musikken med Simon Kvamm til Aarhus Teaters  2017-forestilling, "Lyden af de skuldre vi står på" - en forestilling, der dykkede ned i den danske sangskat, der gennem århundreder har samlet det danske folk.

Men åbningen af Frivillighovedstaden 2018 er langt fra den eneste koncert, hvor publikum bliver inviteret med ind i musikken af Aarhus Jazz Orchestra. Orkesterchef Dorte Andersen ser frem til at give publikum en følelse af at blive inkluderet:

"“Frivillighedshovedstaden er et oplagt springbræt til at invitere publikum med som aktive deltagere. Udforske det traditionelle koncertformat og give alle, der har lyst, mulighed for at være med," fortæller Dorthe Andersen.

Projektet præsenteres i samarbejde med Aarhus Frivillighovedstad 2018, Aarhus Kommune og Aarhus Teater.