Aarhus Jazz Orchestra udgiver to nye EP'er

Fra toppen af den sprudlende moderne bigbandmusik i Danmark præsenterer Aarhus Jazz Orchestra to spritnye live-EP'er: Aarhus Jazz Orchestra Plays Kraftwerk og Apples for Adam.

Fra sitrende strøm og elektroniske komponenter til verdensklasse moderne jazzkompositioner bevæger Aarhus Jazz Orchestras to nye udgivelser sig langs frontlinjen på den danske jazzscene. Men hver sit unikke udtryk kan man på "Aarhus Jazz Orchestra Plays Kraftwerk" og "Apples for Adam" høre, hvordan bigbandlyd anno 2016 kan være personlig, forskelligartet og bevæge sig udtryksfuldt i vidt forskellige musikalske nicher.

Lyt til musikken på vores Spotify.

Apples for Adam

1480323629359.jpeg

"Apples for Adam" er musik af den prisbelønnede komponist og saxofonist Claus Waidtløw. Han har skabt fire enestående bigband-kompositioner, som på udgivelsen fremføres live af Aarhus Jazz Orchestra og stjernetrommeslageren Adam Nussbaum.

It was a real treat to play Claus' wonderful music with this fantastic group of musicians. Thank you all for the fantastic experience.” fortæller Adam Nussbaum.

Ep'en udgives på baggrund af et projekt, som Aarhus Jazz Orchestra opførte i 2015. Under overskriften “Reflections on Shorter” hyldede bigbandet Wayne Shorter med en koncertturné, hvor kompositioner, skabt af Claus Waidtløw, samt af Wayne Shorter, var på repertoiret. Turnéen var Claus Waidtløws sidste med Aarhus Jazz Orchestra. Efter 8 år i orkestret og i det jyske flyttede Claus Waidtløw tilbage til København, og takkede således af med denne sublime udgivelse.

”Denne turné var et drømmeprojekt. Stor tak til Adam Nussbaum og alle i Aarhus Jazz Orchestra for fantastisk spil!” fortæller Claus Waidtløw, efter en veloverstået turné og live-indspilning.

Adam Nussbaum, der bl.a. er kendt for sit spil med John Scofield Trio og Michael Brecker, har et luftigt og teknisk overlegent trommespil, som Aarhus Jazz Orchestra nyder godt af. Det, blandet med Waidtløws kompositioner og Aarhus Jazz Orchestras moderne bigband-lyd, gør denne udgivelse helt enestående på den europæiske jazzscene. Ud over spil i topklasse fra hovedpersonerne Waidtløw og Nussbaum, er der stærke solistiske indsatser fra Aarhus Jazz Orchestras egne Jakob Buchanan (trompet) og Mads Bærentzen (klaver).

 

Aarhus Jazz Orchestra Plays Kraftwerk

Aarhus+Jazz+Orchestra+Plays+Kraftwerk+Album+Cover.jpg

På "Aarhus Jazz Orchestra Plays Kraftwerk" har orkestret stukket de blankpolerede horn ned i et virvar af sitrende strøm, elektroniske komponenter og ledninger i alle farver. Bigbandet har bevæget sig ind i en ny verden, inspireret af den legendariske tyske gruppe Kraftwerk.

I et musikalsk samarbejde med trommeslageren Emil de Waal, de to elektroniske musikere Rumpistol & Spejderrobot samt pianisten Simon Toldam formår udgivelsen at fusionere de elektroniske elementer med bigband-lyden på et niveau, som er helt enestående på den europæiske jazzscene. Gaffa beskrev samarbejde på følgende måde musikken til koncert ved SPOT festival 2014:

"Aarhus Jazz Orchestra var et perfekt match til Kraftwerks kompositioner. Den kolde, rå hal udgjorde den vante, skrabede og industrialiserede ramme, mens blæserne og pianisten tilførte en organisk varme til lydbilledet. En varme, der i den grad smittede af i den dansende sal.”

I de seneste år har publikummer vist stor fornyet interesse for Kraftwerks musik. Gruppens banebrydende lyd bliver tilsyneladende ved med at inspirere nye generationer af musikere. I 2013 rundede Kraftwerk Roskilde Festival af med en majestætisk koncert. Året efter modtog Ralf Hütter og Florian Schneider en Grammy Lifetime Achievement Award for deres musik. I 2015 gæstede de Koncerthuset med hele otte unikke og meget roste koncerter. Timingen er altså intet mindre end fremragende, når Aarhus Jazz Orchestra giver deres personlige bud på, hvordan en bigband-version af Kraftwerks musik kan lyde.

”Kraftwerks musik er stilskabende, banebrydende og monumental og var derfor også frygtindgydende at prøve kræfter med! Men vi vovede at kaste os ud i det, fordi vi mener, at netop denne konstellation kan tilføre Kraftwerks musik et nyt og alternativt liv, som kan pege fremad for både jazzen, den elektroniske musik og de grænseløse samarbejder inden for kunsten.” fortæller Emil de Waal - trommeslager, elektronisk musiker og en af hovedaktørerne på indspilningen.