Ridehuset Swinger 2017: South African Big Band Nights

Endnu et år åbner Aarhus Jazz Orchestra Ridehusets døre for nogle fantastiske dage under Aarhus Jazz Festival. Temaet for årets Ridehuset Swinger er South African Big Band Nights, og dagene byder på storslået bigbandmusik og sydafrikanske musiktraditioner. Ikke mindst byder Ridehuset Swinger igen i år på skøn mad og drikke ved Kødbyens Mad og Marked og De Jyske Bryghuse på officerspladsen.

 

PROGRAM

MADMARKEDETS ÅBNINGSTIDER
Onsdag-lørdag: 11.00-21.00
Baren og enkelte stader vil have længere åbningstider.

ONSDAG D. 19. JULI
Kl. 12:30: South African Dance Workshop
Kl. 14.00: Lars Jansson trio (SE)
Kl. 17.00: Tip Toe Big Band feat. Lucy Woodward
Kl. 20.00: South African Big Band Nights (Aarhus Jazz Orchestra feat. Julian Argüelles, iComplete & Lulu Mlangeni)
Kl. 23:30-02.00: Never Ending Shanghai - Laura Rathschau & Signe Bisgaard

TORSDAG D. 20. JULI
Kl. 12:30: South African Dance Workshop
Kl. 14.00: Julian Argüelles + Steve Argüelles + Morten Ramsbøl + Mads Bærentzen
Kl. 17.00: The Orchestra feat. Peter Rosendal + Trio Mio
Kl. 20.00: South African Big Band Nights (Aarhus Jazz Orchestra feat. Julian Argüelles, iComplete & Lulu Mlangeni)
Kl. 23:30-02:00: Funky Midnight Jam feat. Soul Glo (telt)

FREDAG D. 21. JULI
Kl. 12:30: South African Dance Workshop
Kl. 14.00: iComplete
Kl. 17.00: South African Surprise
Kl. 20.00: South African Big Band Nights (Aarhus Jazz Orchestra feat. Julian Argüelles, iComplete & Lulu Mlangeni)
Kl. 23:30-02.00: Official Festival Jazz Jam (telt)

LØRDAG D. 22. JULI
Kl. 12:30: South African Dance Workshop
Kl. 14.00: Global Jazz Explorers Youth Camp FINALE
Kl. 17.00: Norbotton Big Band feat. Anne Mette Iversen - Everything in between (SE)
Kl. 20.00: South African Big Band Nights (Aarhus Jazz Orchestra feat. Julian Argüelles, iComplete & Lulu Mlangeni)
Kl. 23:30-02.00: Official Festival Jazz Jam (telt)

 

 

ARTISTBESKRIVELSER

 

South African Big Band Nights

Under navnet South African Big Band Nights præsenter Aarhus Jazz Orchestra årets koncert til Aarhus Jazz Festival. Og det bliver overvældende festligt! I et sandt festfyrværkeri af bigbandjazz og sydafrikanske vokaler og rytmer i en helt unik sammensmeltning, i samspil med en række fantastiske sydafrikanske solister.

På scenen kan publikum opleve den prisbelønnede saxofonist og komponist Julian Argüelles, der især er kendt for sit arbejde med sydafrikansk musik. Med på scenen har han en af de fineste sydafrikanske vokalgrupper, IComplete. De repræsenterer den traditionelle Isicathamiya sangstil, som stammer fra de sydafrikanske zuluer, og hvis intense lyd og flerstemmighed griber fat om roden i den sydafrikanske kultur. Stilens traditionelle navn er formentlig ukendt for mange, mens de fleste sandsynligvis har hørt eksempler på stilen, der opnåede stor popularitet i 70’erne og frem, bl.a. hos Paul Simon, som optrådte med sydafrikanske vokalgrupper. Vi får desuden besøg af den fantastiske sydafrikanske danserinde Lulu Mlangeni, der optræder på scenen sammen med orkestret. Hendes dans tager udgangspunkt i den traditionelle Xhosa-tradition, der er en af de mest livlige udtryk i den sydafrikanske kulturarv. Både IComplete og Lulu Mlangeni gæster Aarhus direkte fra Johannesburg.

Gennem de sidste år har Aarhus Jazz Orchestra i anledning af jazzfestivalen udforsket bigbandgenren i samspil med andre internationale musikalske traditioner, eksempelvis sidste års Ridehuset Swinger, hvor bigbandmusik smeltede sammen med flamencomusik og -dans, der af Stiften blev beskrevet med disse ord: "Flamenco-projektet fremstår i mine ører som et af de allerbedste igennem de sidste fire år."

I år gør Aarhus Jazz Orchestra det så igen. og oplev hvordan bigbandmusik lyder, når det vokser sammen med sydafrikanske rytmer, stemmer og dansetrin. Vejen er banet for endnu en helhedsoplevelse til årets Ridehuset Swinger! 

 

Lars Jansson trio (SE)

Lars Jansson trio har længe været en af de mest anerkendte jazzgrupper i Sverige. Den er dannet af den altid uforlignelige pianist Lars Jansson, der med sit helt unikke touch på instrumentet står som en af nordens vigtigste pianister, samt betydeligste komponister og arrangører. Han har spillet med bl.a. Arild Andersen og Jan Garbarek Group, men har ikke mindst skabt sit navn med sin egen trio. Ikke mindst har modtaget mange priser for sin musik, herunder en Grammy i 2001 for "Best International Album", Hope, som han har skabt med sin trio. Trioen består af:

Lars Jansson, piano
Thomas Fonnesbæk, bas
Paul Svanberg, trommer

Smuglyt til Lars Jansson Trio her.

 

Tiptoe Big Band feat. Lucy Woodward

Til denne koncert kan du opleve et bigbandudtryk i grænselandet mellem jazz, soul og pop. Det odenseanske bigband, der siden sin oprindelse i 1994 på professionel vis har udfordret bigband-formatet ved konstant at søge kunstneriske udfordringer, har nemlig slået sig sammen med den engelsk-amerikanske sangerinde Lucy Woodward: Et endnu ubeskrevet blad i Danmark, men ikke desto mindre en stor og personlig stemme med både egen solokarriere og samarbejde med forskellige artister rundt om i verden.

Til koncerten i Ridehuset kommer publikum blandt andet til at høre musik fra Lucy Woodwards seneste album Til They Bang on the Door (2016), som er en kulmination af en lang og varieret musikalsk karriere, der spænder lige fra soloplader over samarbejde med bl.a. Chaka Khan og Carole King til hendes nære samarbejde med bandet Snarky Puppy. Lucy Woodward og hendes producere elsker at lege med den dybe del af brass-sektionen, så der er lagt op til en eftermiddag med masser af power, men også med plads til hendes vokal, som komplementerer bunden fra arrangementerne med et feminint ”touch”.

Bliv klogere på tilblivelsen af albummet Til They Bang on the Door og smuglyt til Lucy Woodwards musik her.

 

Never Ending Shanghai - Laura Rathschau & Signe Bisgaard

Mere information følger.

 

Julian Argüelles + Steve Argüelles + Morten Ramsbøl + Mads Bærentzen

Denne kvartet er etableret særligt i anledning af Aarhus Jazz Festival 2017 og Ridehuset Swingers særlige tema: South African Big Band Nights. Aarhus Jazz Orchestras særlige koncertbidrag under samme titel, der kan opleves hver aften, spiller under ledelse af de prominente Argüelles-brødre, der især er kendte for deres arbejde med jazz og sydafrikansk musik.

Til denne koncert er de gået sammen med pianist i Aarhus Jazz Orchestra, Mads Bærentzen, og bassist Morten Ramsbøl, og spiller musik med udgangspunkt i det sydafrikanske tema.

Glæd jer til sydafrikansk jazz i samspil med nogle af de betydeligste musikere inden for genren, samt nogle af Danmarks bedste jazzmusikere.

 

The Orchestra feat. Peter Rosendahl + Trio Mio

Oplev folkemusikken og bigbandet i samspil til denne koncert med det sublime danske bigband The Orchestra, den prisvindende pianist og komponist Peter Rosendahl samt folkemusikgruppen Trio Mio (Kristine Heebøll, Peter Rosendal og Jens Ulvsand).

Peter Rosendals musik har et ganske finurligt, komplekst og stærkt personligt præg, som fra første færd har vakt interesse hos bigbandet The Orchestra. Musikken vil være stærkt præget af Peter Rosendals tætte bånd og store kærlighed til dansk folkemusik, og denne koncert vil være en del premieren på et unikt samarbejde. Musikken er en blanding af originale værker samt bearbejdelser af gamle Fanø-melodier. Og ud over Peter Rosendal vil gruppen Trio Mio medvirke i den folkemusikalske tradition.

The Orchestra præsenterer nogle af Danmarks absolut førende komponister og solister i et homogent 17-mands (M/K) ensemble. Forankret i den klassiske bigband-tradition bestræber The Orchestra sig på at overføre den nutidige jazzmusik til bigband-formatet. Siden orkestret blev dannet i 1992, har hovedvægten af repertoiret været lagt på orkestermedlemmernes egne kompositioner, og i dag er The Orchestras lyd et alsidigt indblik i noget af det ypperste indenfor dansk bigband. Orkestrets varemærke er en tæt og spændstig ensemblelyd. Bandet er vant til at indgå samarbejder, der i bigbandsammenhæng er nye eller utraditionelle. The Orchestra har bl.a. spillet i Brasilien, Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, England, Schweiz og Portugal og optrådt på førende festivaler i Europa. Bandet har udgivet 9 plader. Medvirkende i orkestret er:

Peter Fuglsang - saxofon
Kasper Wagner - saxofon
Hans Ulrik - saxofon
Frederik Menzies - saxofon
Aske Drasbæk - saxofon
Adam Rapa - trompet
Thomas Kjærgaard - trompet
Maj Berit Guassora - trompet
Hendrik Jørgensen - trompet
Steen Hansen - trombone
Kevin Christensen - trombone
Niels Gerhardt - trombone
Andre Jensen - trombone
Nikolaj Bentzon - piano
Mads Kjølby - guitar
Kaspar Vadsholt - bas
Jonas Johansen - trommer

 

Funky Midnight Jam feat. Soul Glo

Information følger.

 

iComplete

iComplete er en af de fineste sydafrikanske vokalgrupper, bosiddende i Johannesburg. De repræsenterer den traditionelle Isicathamiya sangstil, som stammer fra de sydafrikanske zuluer, og hvis intense lyd og flerstemmighed griber fat om roden i den sydafrikanske kultur. Stilens traditionelle navn er formentlig ukendt for mange, mens de fleste sandsynligvis har hørt eksempler på stilen, der opnåede stor popularitet i 70’erne og frem, bl.a. hos Paul Simon, som optrådte med sydafrikanske vokalgrupper.

Oplev autentiske sydafrikanske vibes til den humørrige koncert med iComplete!

 

South African Surprise

Information følger. Glæd jer ;-)

 

Global Jazz Explorers Youth Camp FINALE

En storslået bigbandkoncert med ungdomsbigbands fra Danmark, Finland og Holland.

Ved Ridehuset Swinger 2017 agerer Aarhus Jazz Orchestra nemlig vært ved et europæisk bigband symposium, ”Global Jazz Explorer Youth Camp”. Her samles ungdomsbigbands fra Danmark, Finland og Holland til en særligt bigbandcamp. Symposiet udspringer af netværket EMC (European Music Circle), som Aarhus Jazz Orchestra gennem flere år har været en del af. Ridehuset Swinger 2017 bliver derfor både en rodfæstning og en udbygning af internationale bigband-samarbejder, som vil kunne opleves ved Ridehuset Swingers eftermiddagsprogram, herunde til denne storslåede finale.

”Noget af det fede ved bigbandmusik er, at det er en global genre og et globalt format, der bliver dyrket på tværs af landegrænser. Og det mærker man virkelig til sådan et arrangement som det her,” fortæller John Riddell, dirigent og leder af Danish Youth Jazz Orchestra.

 

Norrbotton Big band feat. Anne Mette Iversen - Everything in between(SE)

Norrbotton Big Band fra den svenske provins Norrbotton er et professionelt bigband, der turnerer både nationalt og internationalt med stjernesolister fra hele verden. Joakim Milder står i spidsen som kunstnerisk leder, og en af bigbandets fornemste opgaver er arbejdet med unge bigbandtalenter som eksempelvis Arctic Youth Orchestra, Oulun Young Jazz Orchestra og Nordnorsk Ungdomsstorband. Orkestret ligger inde med talrige grammynomineringer, senest i året 2014 for udgivelsen Emil, Pippi, Karlsson & Co., og blev samme år nomineret til Luleå Näringslivspris for prisen Årets Varemærke.

Officiel Festival Jazz Jam

Velkommen til jazzjam på officerspladsen: Aarhus Jazz Festivals officielle jazz jam session! Det bliver festligt og farverigt, når jamen går løs under kulørte lamper i sommernatten. Medbring dit instrument, eller kom med som glad lytter, og vær med til at slippe jazzen løs.

 

Ridehuset Swinger 2017 er støttet af Nordisk Kulturfond, Kulturarrangementspuljen og Aarhus Jazz Festival.