Pafos og Aarhus bygger broer med kultur i 2017

Aarhus og Pafos har begge fået den fornemme titel som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Det har givet anledning til et særligt kulturelt samarbejde, om at styrke fællesskaber på tværs af landegrænser - og Aarhus Jazz Orchestra er med.

Kulturel brobygning er en af kimerne I Aarhus 2017's visioner. At skabe nye forbindelser mellem mennesker og folkeslag gennem kunst og kultur. Ikke mindst er det en vision, som helt konkret er forankret i et samarbejde med Pafos 2017 - Aarhus' søsterkulturhovedstad. Den cypriotiske kultur er stærkt præsenteret i Aarhus 2017's program, herunder til åbningen af kulturåret i Aarhus. Men også i Pafos kan den danske kultur opleves - blandt andet Aarhus Jazz Orchestra, der fremfører et splinternyt værk til åbningen af Pafos 2017.

Europas grænser i musikken
De værker, som Aarhus Jazz Orchestra fremfører ved åbningen af Pafos 2017, har rod i spørgsmålet om kulturelle grænser, og hvordan vi kan bygge broer mellem forskellighederne. Den anerkendte, DMA-nominerede komponist Lars Møller, tidligere leder ved Aarhus Jazz Orchestra, står bag åbningsværker, der tematiserer menneskets rejse på tværs af landegrænser. Han fortæller:

"Det handler om at se det vi laver - den kunstneriske fortælling - i samarbejde med andre kulturer."

Lars Møllers åbningsværk, "To a New World", tager udgangspunkt i den græske komponist Mikis Theodorakis "Dance of the Kites". Musikalsk set kombinerer værket den traditionelle græske rytmik med bigbandjazz, og symbolsk set er dragen et billede på den menneskelige frigørelse, der kan opstå i mødet med nye kulturer. Lars Møller har også komponeret et korarrangement til værket med tekst inspireret af Martin Luther Kings berømte tale "Promised Land", der på mange måder relaterer sig til den nuværende sociale og humanitære situation ved Europas grænser og nærområder. Værket fremføres af Aarhus Jazz Orchestra og Concert Clemens ved både Aarhus' og Pafos' kulturåbning.

"To a New World" til urpremiere ved Aarhus 2017's åbningsceremoni i Musikhuset Aarhus. Live på DR.

Borders of Europe - Borders of the World
At musikken kan række ud over sig selv og ind i menneskelige, eksistentielle problemstillinger, har været en flerårig central tematik for Lars Møllers kunstneriske virke - både i forhold til europæiske grænser og globale grænser. Et af de projekter, der bygger kulturelle broer gennem musikken, er Bollywood Beats and Big Band, der også udgør en del af Aarhus 2017's program. Her sammensmeltes traditionel bigbandmusik med indisk klassisk musik. Den vestlige og indiske musiktradition har nemlig langt mere til fælles, end vi går og tror, hvis man rejser tilbage i historien. Og så handler det altså også om, at indrette sig efter den verden vi lever i, som bliver mere og mere global, fortæller Lars Møller:

”Hvis vi skal have en relevans i det 21. århundrede, både som land, som institution, som virksomhed og som mennesker, så skal vi altså kigge ud i verden, og se på hvad det er for en historie, vi har at fortælle, og hvad vi kan lære af andres historier. Og det kan vi gøre gennem musikken,” fastslår Lars Møller.

Bollywood Beats and Big Band modtog bred anerkendelse i både Danmark og Indien. Men er altså blot et eksempel på den sammenbindende kraft, som musikken kan have. Og nu gælder brobygningen altså Pafos. Derudover kan du komme med på et væld af andre kulturelle rejser i løbet af Aarhus 2017, hvor Aarhus Jazz Orchestra arbejder under titlen "Global Jazz Explorer". Læs meget mere her.

 

"To a New World" præsenteres i samarbejde med Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.