Jakob Buchanan: "Alle skal kunne føle ejerskab over den her fantastiske kulturbegivenhed."

Foto: Ole Udengaard, Beatnik film

Den dobbelte DMA-vinder Jakob Buchanan har givet Rosenhøjs unge beboere med vidt forskellige etniciteter både stemme og ansigt i sit rørende værk "Stemmer fra Rosenhøj", der til Aarhus 2017's officielle åbningsparade giver en smagsprøve på hans nye projekt, der kan opleves senere på året.

Se Danmarks Radios livestreaming af åbningsparaden indtil d. 20. februar 2017 HER.

Det har været en kæmpe inspiration for den dobbelte DMA-vinder Jakob Buchanan, at han har kunnet bruge ideer fra sit nye, store værk ”Rosenhøj” til den officielle åbning af Aarhus 2017. For ham er det nemlig vigtigt, at vi husker Aarhus’ mangfoldige etniciteter, når vi gentænker Aarhus og byens fremtid til den officielle kulturåbning.

 

”Jeg har følt det som min opgave at lade danskere med en anden etnisk baggrund end dansk få en stemme og et ansigt til den her fantastiske kulturbegivenhed. Det er jo også en måde at tænke 2017 og fremtid på. For vores samfund bliver mere og mere blandet med alle mulige kulturer. Så det har været vigtigt for mig, at vi inkluderer alle danskere, både nye og gamle, så alle føler, at de har en form for ejerskab, når vi fejrer byen,” siger Jakob Buchanan.

 

Jakob Buchanans åbningsværk er skabt over paradens tema ”Drømte mig en drøm i nat”. Værket bringer billeder og bigbandmusik sammen, og er tænkt ind i bybilledet, så publikum under åbningsparaden vil opleve flere overraskende momenter. Filmen, der er produceret af Beatnik Film, viser Rosenhøjs unges ansigter, mens de på både dansk og deres forældre modersmål fremsiger: ”Drømte mig en drøm i nat”.

”Hvis man tænker sprog som musik, så er der jo et fantastisk tonemateriale til stede i Rosenhøj,” siger Jakob Buchanan.

 

Jakob Buchanans musikalske kompositioner rummer et helt nyt værk og et særligt arrangement af en gammel kending. ”Dynkarken” er navnet på den nye komposition, der har taget navn efter den passage, som værket udspiller på sig under paraden. Derudover har han skrevet et nyt kor- og bigbandarrangement til den tusinde år gamle folkevise ”Drømte mig en drøm i nat”, med udgangspunkt i korskitser af Ingeborg Thisted Højlund.

 

”Forleden dag var jeg til prøve med kæmpekoret i Domkirken. Og det virker utrolig stærkt at stå med så mange mennesker, hvor man hylder ens by. Det er ikke en eller anden person, eller en fødselsdag. Man hylder ligesom bare byen. Og fremtiden. Så det skal folk komme og være en del af, for det der med at stå mange sammen, der er noget helt særligt,” siger Jakob Buchanan.

 

Hvordan værket på overraskende vis integrerer sig i Aarhus byrum, må publikum vente lidt endnu med at opleve. Men værket vil, uden at afsløre for meget, inddrage alt fra havnens kæmpesiloer, kæmpemæssige skibe og Aarhus Banegård.

 

 

Fakta

Jakob Buchanan vandt i 2016 priserne ”Årets Danske Jazzkomponist” og ”Årets Danske Jazzudgivelse” for sin moderne dødsmesse, Jakob Buchanan
 ”Stemmer fra Rosenhøj” er udsprunget fra Jakob Buchanans projekt ”Rosenhøj”, der er et storslået visuelt og musikalsk værk, som bliver fremført af Aarhus Jazz Orchestra i fuld koncertlænge i september 2017.
Jakob Buchanan modtog i 2016 Statens Kunstfonds etårige arbejdslegat, samt et særligt projektlegat af komponistforeningen til Rosenhøj-projektet.
Læs mere på www.aarhusjazzorchestra.dk

 

 

Projektet er præsenteret i samarbejde med Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.