Back to All Events

ORBITS - Aarhus Jazz Orchestra & Girls In Airports


Girls In Airports. Pressefoto.

Girls In Airports. Pressefoto.

ORBITS - AARHUS JAZZ ORCHESTRA & GIRLS IN AIRPORTS

Nærmere information om tid og sted følger.

ORBITS er et nyt værk for udvidet bigband (7 saxofoner, 4 tromboner, 4 trompeter, trommer, percussion, klaver og synthesizer) bestilt af Aarhus Jazz Orchestra hos orkestret og komponistkollektivet Girls In Airports. Værket komponeres af Girls In Airports i fællesskab, men med orkestrets frontmand Martin Stender som kunstnerisk tovholder og arrangør.

Anledningen til værket er at Aarhus Jazz Orchestra vedblivende ønsker at gentænke hvad et bigband er og gør, og hvordan et bigband i det hele taget kan lyde. Samarbejdet med Girls In Airports er ét ud af flere projekter, der forsøger at skubbe bigbandmusikken fremad til et mere nutidigt udtryk og for et yngre publikum. I 2019 præsenterer Aarhus Jazz Orchestra således også musik af (og sammen med) orkestrene Athletic Progression og I Think You’re Awesome.

Samarbejdet med Girls In Airports er i Aarhus Jazz Orchestras perspektiv oplagt af flere årsager. Dels har de gennem flere år været et toneangivende orkester på den europæiske jazzscene og et flagskib i dansk jazz, der har formået at aktualisere jazzmusik for et yngre publikum, og et publikum som normalt ikke lytter til jazz. Dels har de som komponister markeret sig med deres helt egen unikke tonesprog, sound og raffinerede rytmeforståelse, ofte i jazzens møde med andre genrer og kulturer.


Om værket skriver Girls In Airports:

“Værket er en 60 minutter lang rejse gennem helt nye kompositioner. Lytteren overvældes af et rumskib af keyboards som smelter sammen med en hel hær af horn på et underlag af buldrende hypnotiserende rytmer.

Som altid er Girls in Airports’ musik stemningsfuld, dynamisk og bevæger sig konstant i en ny retning. Originalitet er i sig selv et mål. Det er helt centralt at det lyder helt anderledes og nyt og at musikken fænger og stimulerer fantasien.

Girls in Airports lader ofte instrumenter væve ind og ud af hinanden, så de nærmest smelter sammen og bliver til en mystisk enhed. Især keyboards og saxofoner smelter sammen.

Denne effekt udforskes kompromisløst i mødet med Aarhus Jazz Orchestra. Det er messingblæserne, træblæserne og de forskellige synths tilsat effekter. En mystisk klanglig enhed vekslende mellem akustisk og elektrisk. Dele af værket er stramt komponerede og enkelte passager er nærmest ren improvisation, men størstedelen af værket rummer på en og samme tid komposition og improvisation.

Kombinationen af rytmisk styrke og evnen til at improvisere over en enkel ide med bigband-lyden er spændende fordi GIA dybest set også er bygget på et jazzfundament. Det genreløse er meget kendetegnende for gruppens lyd: Der inddrages inspiration fra så mange forskellige steder at lytteren nærmest opgiver at placere den og på den måde får musikken en 'åbnende' effekt på lytteren. På samme måde indgår bigbandet i lydbilledet uden at lede tankerne hen på en alt for konkret tid eller genre. Det indebærer at man stemmer, instrumenterer og instruerer helt anderledes end normalt.”

Earlier Event: March 25
Skolekoncerter
Later Event: May 21
Charlie Parker 100 år