RETHINKING MUSIC

I 2017 har Aarhus, sammen med Pafos i Grækenland, fået den fornemme titel som kulturhovedstad i Europa. Byens kulturliv blomstrer som aldrig før. Og det gør Aarhus Jazz Orchestra også. I forbindelse med 2017 lancerer Aarhus Jazz Orchestra en række projekter, der kredser om temaet for Aarhus 2017: ”ReThink”. Ved at gentænke jazz og musik helt generelt bidrager Aarhus Jazz Orchestra med nogle helt unikke musikalske sammensætninger og koncertoplevelser, der både overrasker og betager.

 

Global Jazz Explorer

Som en overordnet strategi vil projektet udvikle Aarhus Jazz Orchestra som et nysgerrigt nationalt, europæisk og globalt samtidsorkester. Vi udforsker bigband-formatets kerneværdier giver jazzen en vedkommende, moderne og inspirerende stemme, som har kulturel værdi for hele samfundet. Flere af koncertprojekterne i 2017 har Global Jazz Explorer som overordnet fokus og vil derfor være med til at gentænke Aarhus Jazz Orchestra som:

  • En nutidig kunstnerisk stemme 
  • Et kraftcenter for oplevelser og dannelse
  • En publikumsinddragende kulturinstitution

ROSENHØJ / Rosenhill

Trompetist og komponist i Aarhus Jazz Orchestra, Jakob Buchanan, sætter fokus på livet i det sociale boligblokområde Rosenhøj i Aarhus. Jakob Buchanan er selv vokset op i Rosenhøj, men siden har diversiteten udviklet sig og fyldt området med forskellige sprog. Ved et stort musikalsk og visuelt projekt bliver livet bag de store mure sat i fokus, og gennem filmklip og nykomponeret musik smelter beboernes ansigter, stemmer og hele området sammen til en anderledes musikforestilling.

Rosenhøj / Rosenhill opføres sammen med Aarhus Jazz Orchestra i septemer 2017.

En demoversion af værket kunne opleves ved åbningen af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus2017, som blev vist live på DR1. Se videoen her


ORIGINS

Formidling af store videnskabelige idéer og problemstillinger kan foregå på mange måder. I dette projekt samarbejder fem aarhusianske ensembler om at præsentere ny musik, som ved at vække fordybelse og eftertænksomhed vil belyse nogle af videnskabens helt store spørgsmål. Musikken vil i selskab med både fascinerende visualiseringer og interessante tekster formidle et både vanskeligt og storslået stof på nye, inspirerende måder. ORIGINS består af fire selvstændige værker, to om astrofysik og to om evolutionsbiologi, og de med virkende ensembler er Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Sommeropera, Aarhus Symfoniorkester samt Århus Sinfonetta og GAIA-koret.

Origins præsenteres i samarbejde med Viborg Kommune og Animationsskolen i Viborg og er sponsoreret af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Fonden Aarhus 2017.


Bollywood Beats and Big Band

Med dette spændende og helt enestående projekt udfordrer Aarhus Jazz Orchestra og Randers Kammerorkester feat. Lars Møller den klassiske opfattelse af jazzens muligheder og spændevidder. Ved at kombinere det traditionelle, vestlige bigband-format med den dybt forankrede indiske musiktradition skabes der et helt nyt rum for musikalsk udfoldelse på tværs af kultur og musikalsk grundforståelse. Helt konkret kan man opleve Aarhus Jazz Orchestra slå sig sammen med Randers Kammerorkester, komponist Lars Møller og to af Indiens dygtigste artister, violinist Kala Ramnath og tablaspiller Abhijit Banerjee med løbende koncerter, der kulminerer i 2017.

Bollywood Beats and Big Band er sponsoreret af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Fonden Aarhus 2017.