Foto: Per Bergmann

Aarhus Jazz Orchestras anmelderroste udgivelser ”ReWrite of Spring” og ”Buchanan Requiem” er begge blevet nomineret af Danish Music Awards Jazz 2016 til de prestigefulde priser Årets Danske Jazzkomponist og Årets Danske Jazzudgivelse. Værkerne har modtaget stor anerkendelse både nationalt og internationalt. Desuden er orkesterchef Peder Udengaard nomineret til P8 Jazz Prisen, som hylder ekstraordinære ildsjæle inden for det danske jazzmiljø.

Da Aarhus Jazz Orchestra i 2015 udgav værkerne ”ReWrite of Spring” og ”Buchanan Requiem” modtog de begge enestående anmeldelser i både nationale og internationale medier. ”ReWrite of Spring”, som er komponeret af en af Skandinaviens førende komponister, Lars Møller, blev blandt andet betegnet som den bedste danske jazzplade siden Palle Mikkelborgs ”Aura” fra 1989. ”Requiem Buchanan”, komponeret af trompetist Jakob Buchanan, blev af Politiken betegnet som et væsentligt bidrag til dansk kultur. Nu er de to mesterværker blevet nomineret af DMA Jazz 2016 til priserne Årets Danske Jazzkomponist og Årets Danske Jazzudgivelse. Nomineringerne markerer for de to komponister, hvordan deres værker har skrevet sig ind i dansk jazzhistorie.

"Jeg er meget beæret over den positive feedback, som mit ReWrite-projekt har modtaget, og for den nationale og internationale opmærksomhed. Jeg er specielt stolt over at det i min tid som kunstnerisk leder af Aarhus Jazz Orchestra er lykkedes at være med til skabe rammerne for disse langtidsholdbare projekter, som har fået så stor kunstnerisk og formidlingsmæssig gennemslagskraft,” udtaler Lars Møller.
”Jeg er meget stolt og glad over at være nomineret. Det er nu fjerde gang i træk at min udgivelse bliver nomineret til en DMA som Årets Danske Jazzudgivelse, så måske denne gang er lykkens gang,” siger Jakob Buchanan.
Lars Møller. Foto af Stephen Freiheit.

Lars Møller. Foto af Stephen Freiheit.

Aarhus Jazz Orchestra sætter dansk jazz på verdenskortet

”ReWrite of Spring” og ”Buchanan Requiem” er ikke blot blevet bemærket her i Danmark som historiske jazzudgivelser. De har vakt stor opmærksomhed blandt internationale kritikere.

Blandt andet er ”ReWrite of Spring” blevet beskrevet som ”a stunning realization expertly played” af The New York City Jazz Record. Downbeat Magazine skriver: ”Danish saxophonist Lars Møller’s ReWrite of Spring is a soaring, sprawling conception, combining exquisite detail with monumental vision,” mens Jazz Weekly skriver “This might be the best result yet of melding the harmonies of classical music with the improvisations and rhythms of jazz. Bravo!”

 Om ”Buchanan Requiem” skriver blandt andet AllAboutJazz ”In every way […] Requiem is a major work”.

Begge værker er udgivet i samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra, der medvirker på både album og ved koncerter. Programchef ved Aarhus Jazz Orchestra Rasmus Bøgelund kan tydeligt mærke den stigende internationale anerkendelse. Han siger:

”Det er fantastisk at opleve, hvordan opmærksomheden fra udlandet bliver større og større med de historiske musikalske værker, vi er en del af, og hvordan vi som bigband kan være med til at skabe jazzoplevelser, der gør jazzen nutidig og levende på tværs af Europa - og til og med USA!”

 

Lars Møller

Lars Møller bliver betragtet som en af Skandinaviens største komponister. Han er uddannet fra det rytmiske konservatorium i København, men har siden hen studeret i blandt andet New York og New Dehli. Med et omfangsrigt bagkatalog som det indflydelsesrige Lars Møller Group, musiker i DR's bigband, indehaver af Statens Kunstfonds 3årige arbejdslegat, tidligere kunstnerisk leder i Aarhus Jazz Orchestra (og meget meget mere) har han stadfæstet sig som en betydelig del af moderne jazzhistorie i Danmark.

 

Jakob Buchanan

Jakob Buchanan blev som den første rytmiske studerende optaget i Det Jyske Musikkonservatoriums solistklasse. Han har i perioden 2001-2004 og igen fra 2009 været fast medlem af Aarhus Jazz Orchestra. Jakob har spillet og indspillet med nationalt og internationalt anerkendte artister som Marilyn Mazur, John Tchicai, Chris Speed og CV Jørgensen. I sit eget navn har han udgivet fem cd’er: Dreamfactory (2003), I (2006), Consul Pepsi and the Sweet Thunder Poetry Parade (2007), I Land in The Green Land (2010), Some People and some Places (2014) og senest Buchanan Requiem (2015).