• Ridehuset, Aarhus (map)
  • 1 Vester Allé
  • Aarhus C, 8000
  • Denmark

Endnu et år åbner Aarhus Jazz Orchestra Ridehusets døre for nogle fantastiske dage under Aarhus Jazz Festival. Temaet for årets Ridehuset Swinger er South African Big Band Nights, og dagene byder på storslået bigbandmusik, sydafrikanske musiktraditioner. Ikke mindst byder Ridehuset Swinger igen i år på skøn mad og drikke ved Kødbyens Mad og Marked og De Jyske Bryghuse på officerspladsen.

 

PROGRAM, ONSDAG D. 19. JULI
Programmet opdateres løbende.
Alle koncerter er gratis.

 

14:00 Lars Jansson trio (SE)

Lars Jansson trio har længe været en af de mest anerkendte jazzgrupper i Sverige. Den er dannet af den altid uforlignelige pianist Lars Jansson, der med sit helt unikke touch på instrumentet står som en af nordens vigtigste pianister, samt betydeligste komponister og arrangører. Han har spillet med bl.a. Arild Andersen og Jan Garbarek Group, men har ikke mindst skabt sit navn med sin egen trio. Ikke mindst har modtaget mange priser for sin musik, herunder en Grammy i 2001 for "Best International Album", Hope, som han har skabt med sin trio. Trioen består af:

Lars Jansson, piano
Thomas Fonnesbæk, bas
Paul Svanberg, trommer

Smuglyt til Lars Jansson Trio her.

 

17:00 Tiptoe Big Band feat. Lucy Woodward

Til denne koncert kan du opleve et bigbandudtryk i grænselandet mellem jazz, soul og pop. Det odenseanske bigband, der siden sin oprindelse i 1994 på professionel vis har udfordret bigband-formatet ved konstant at søge kunstneriske udfordringer, har nemlig slået sig sammen med den engelsk-amerikanske sangerinde Lucy Woodward: Et endnu ubeskrevet blad i Danmark, men ikke desto mindre en stor og personlig stemme med både egen solokarriere og samarbejde med forskellige artister rundt om i verden.

Til koncerten i Ridehuset kommer publikum blandt andet til at høre musik fra Lucy Woodwards seneste album Til They Bang on the Door (2016), som er en kulmination af en lang og varieret musikalsk karriere, der spænder lige fra soloplader over samarbejde med bl.a. Chaka Khan og Carole King til hendes nære samarbejde med bandet Snarky Puppy. Lucy Woodward og hendes producere elsker at lege med den dybe del af brass-sektionen, så der er lagt op til en eftermiddag med masser af power, men også med plads til hendes vokal, som komplementerer bunden fra arrangementerne med et feminint ”touch”.

Bliv klogere på tilblivelsen af albummet Til They Bang on the Door og smuglyt til Lucy Woodwards musik her.

 

20:00 South African Big Band Nights

Under navnet South African Big Band Nights præsenter Aarhus Jazz Orchestra årets koncert til Aarhus Jazz Festival. Og det bliver overvældende festligt! I et sandt festfyrværkeri af bigbandjazz og sydafrikanske vokaler og rytmer i en helt unik sammensmeltning, i samspil med en række fantastiske sydafrikanske solister.

På scenen kan publikum opleve den prisbelønnede saxofonist og komponist Julian Argüelles, der især er kendt for sit arbejde med sydafrikansk musik. Med på scenen har han en af de fineste sydafrikanske vokalgrupper, IComplete. De repræsenterer den traditionelle Isicathamiya sangstil, som stammer fra de sydafrikanske zuluer, og hvis intense lyd og flerstemmighed griber fat om roden i den sydafrikanske kultur. Stilens traditionelle navn er formentlig ukendt for mange, mens de fleste sandsynligvis har hørt eksempler på stilen, der opnåede stor popularitet i 70’erne og frem, bl.a. hos Paul Simon, som optrådte med sydafrikanske vokalgrupper. Vi får desuden besøg af den fantastiske sydafrikanske danserinde Lulu Mlangeni, der optræder på scenen sammen med orkestret. Hendes dans tager udgangspunkt i den traditionelle Xhosa-tradition, der er en af de mest livlige udtryk i den sydafrikanske kulturarv. Både IComplete og Lulu Mlangeni gæster Aarhus direkte fra Johannesburg.

Gennem de sidste år har Aarhus Jazz Orchestra i anledning af jazzfestivalen udforsket bigbandgenren i samspil med andre internationale musikalske traditioner, eksempelvis sidste års Ridehuset Swinger, hvor bigbandmusik smeltede sammen med flamencomusik og -dans, der af Stiften blev beskrevet med disse ord: "Flamenco-projektet fremstår i mine ører som et af de allerbedste igennem de sidste fire år."

I år gør Aarhus Jazz Orchestra det så igen. og oplev hvordan bigbandmusik lyder, når det vokser sammen med sydafrikanske rytmer, stemmer og dansetrin. Vejen er banet for endnu en helhedsoplevelse til årets Ridehuset Swinger! 

 

23:30 - 02:00 Never Ending Shanghai - Laura Rathschau & Signe Bisgaard

Mere information følger.