• Ridehuset, Aarhus (map)
  • 1 Vester Allé
  • Aarhus C, 8000
  • Denmark

Endnu et år åbner Aarhus Jazz Orchestra Ridehusets døre for nogle fantastiske dage under Aarhus Jazz Festival. Temaet for årets Ridehuset Swinger er South African Big Band Nights, og dagene byder på storslået bigbandmusik, sydafrikanske musiktraditioner. Ikke mindst byder Ridehuset Swinger igen i år på skøn mad og drikke ved Kødbyens Mad og Marked og De Jyske Bryghuse på officerspladsen.

 

PROGRAM, TORSDAG D. 20. JULI
Programmet opdateres løbende.
Alle koncerter er gratis.

 

14:00 Julian Argüelles + Steve Argüelles + Morten Ramsbøl + Mads Bærentzen

Denne kvartet er etableret særligt i anledning af Aarhus Jazz Festival 2017 og Ridehuset Swingers særlige tema: South African Big Band Nights. Aarhus Jazz Orchestras særlige koncertbidrag under samme titel, der kan opleves hver aften, spiller under ledelse af de prominente Argüelles-brødre, der især er kendte for deres arbejde med jazz og sydafrikansk musik.

Til denne koncert er de gået sammen med pianist i Aarhus Jazz Orchestra, Mads Bærentzen, og bassist Morten Ramsbøl, og spiller musik med udgangspunkt i det sydafrikanske tema.

Glæd jer til sydafrikansk jazz i samspil med nogle af de betydeligste musikere inden for genren, samt nogle af Danmarks bedste jazzmusikere.

 

17:00 The Orchestra feat. Peter Rosendahl + Trio Mio

Oplev folkemusikken og bigbandet i samspil til denne koncert med det sublime danske bigband The Orchestra, den prisvindende pianist og komponist Peter Rosendahl samt folkemusikgruppen Trio Mio (Kristine Heebøll, Peter Rosendal og Jens Ulvsand).

Peter Rosendals musik har et ganske finurligt, komplekst og stærkt personligt præg, som fra første færd har vakt interesse hos bigbandet The Orchestra. Musikken vil være stærkt præget af Peter Rosendals tætte bånd og store kærlighed til dansk folkemusik, og denne koncert vil være en del premieren på et unikt samarbejde. Musikken er en blanding af originale værker samt bearbejdelser af gamle Fanø-melodier. Og ud over Peter Rosendal vil gruppen Trio Mio medvirke i den folkemusikalske tradition.

The Orchestra præsenterer nogle af Danmarks absolut førende komponister og solister i et homogent 17-mands (M/K) ensemble. Forankret i den klassiske bigband-tradition bestræber The Orchestra sig på at overføre den nutidige jazzmusik til bigband-formatet. Siden orkestret blev dannet i 1992, har hovedvægten af repertoiret været lagt på orkestermedlemmernes egne kompositioner, og i dag er The Orchestras lyd et alsidigt indblik i noget af det ypperste indenfor dansk bigband. Orkestrets varemærke er en tæt og spændstig ensemblelyd. Bandet er vant til at indgå samarbejder, der i bigbandsammenhæng er nye eller utraditionelle. The Orchestra har bl.a. spillet i Brasilien, Sverige, Norge, Tyskland, Frankrig, England, Schweiz og Portugal og optrådt på førende festivaler i Europa. Bandet har udgivet 9 plader. Medvirkende i orkestret er:

Peter Fuglsang - saxofon
Kasper Wagner - saxofon
Hans Ulrik - saxofon
Frederik Menzies - saxofon
Aske Drasbæk - saxofon
Adam Rapa - trompet
Thomas Kjærgaard - trompet
Maj Berit Guassora - trompet
Hendrik Jørgensen - trompet
Steen Hansen - trombone
Kevin Christensen - trombone
Niels Gerhardt - trombone
Andre Jensen - trombone
Nikolaj Bentzon - piano
Mads Kjølby - guitar
Kaspar Vadsholt - bas
Jonas Johansen - trommer

 

20:00 South African Big Band Nights

Under navnet South African Big Band Nights præsenter Aarhus Jazz Orchestra årets koncert til Aarhus Jazz Festival. Og det bliver overvældende festligt! I et sandt festfyrværkeri af bigbandjazz og sydafrikanske vokaler og rytmer i en helt unik sammensmeltning, i samspil med en række fantastiske sydafrikanske solister.

På scenen kan publikum opleve den prisbelønnede saxofonist og komponist Julian Argüelles, der især er kendt for sit arbejde med sydafrikansk musik. Med på scenen har han en af de fineste sydafrikanske vokalgrupper, IComplete. De repræsenterer den traditionelle Isicathamiya sangstil, som stammer fra de sydafrikanske zuluer, og hvis intense lyd og flerstemmighed griber fat om roden i den sydafrikanske kultur. Stilens traditionelle navn er formentlig ukendt for mange, mens de fleste sandsynligvis har hørt eksempler på stilen, der opnåede stor popularitet i 70’erne og frem, bl.a. hos Paul Simon, som optrådte med sydafrikanske vokalgrupper. Vi får desuden besøg af den fantastiske sydafrikanske danserinde Lulu Mlangeni, der optræder på scenen sammen med orkestret. Hendes dans tager udgangspunkt i den traditionelle Xhosa-tradition, der er en af de mest livlige udtryk i den sydafrikanske kulturarv. Både IComplete og Lulu Mlangeni gæster Aarhus direkte fra Johannesburg.

Gennem de sidste år har Aarhus Jazz Orchestra i anledning af jazzfestivalen udforsket bigbandgenren i samspil med andre internationale musikalske traditioner, eksempelvis sidste års Ridehuset Swinger, hvor bigbandmusik smeltede sammen med flamencomusik og -dans, der af Stiften blev beskrevet med disse ord: "Flamenco-projektet fremstår i mine ører som et af de allerbedste igennem de sidste fire år."

I år gør Aarhus Jazz Orchestra det så igen. og oplev hvordan bigbandmusik lyder, når det vokser sammen med sydafrikanske rytmer, stemmer og dansetrin. Vejen er banet for endnu en helhedsoplevelse til årets Ridehuset Swinger! 

 

23:30 - 02:00 Funky Midnight Jam feat. Soul Glo

Information følger.